Novice

Športna poškodba? Ne, hvala !

30. maj 2011 Ostale zadeve Vsi se zavedamo, da je ukvarjanje s športom pomemben element našega življenja. Žal pa poškodbe ne počivajo....

Vsi se zavedamo, da je športno udejstvovanje eden izmed pomembnejših elementov našega življenja, a se lahko velikokrat v želji po doseganju višjega in večjega prekorači mejo zdravega, kar na žalost privede do različnih športnih poškodb. Tega se zaveda tudi Olimpijski komite Slovenije in v svoje projekte redno vključuje izobraževanje strokovnih delavcev, ki se pri svojem delu srečujejo s športno medicino. V ta namen je že petič zapored organiziral mednarodni simpozij o športnih poškodbah skupaj z Ortopedsko kliniko Ljubljana  in Slovenskim združenjem za artroskopsko kirurgijo in poškodbe v športu. Potekal je 27. in 28. maja 2011 v prostorih Zdravniške zbornice Slovenije v Ljubljani.

 

Na letošnjem 5. mednarodnem simpoziju o športnih poškodbah v Ljubljani se je v dveh dneh zbralo več kot sto strokovnjakov s področja športne medicine – posamezniki, ki se pri svojemu delu srečujejo s športnimi poškodbami bodisi kot zdravniki, specialisti, terapevti, fizioterapevti, študentje, trenerji, športniki in drugi. Predvsem je bilo namenjeno medicinskemu osebju nacionalnih panožnih športnih zvez in klubov, ki skrbijo za dobro zdravstveno stanje slovenskih športnikov. Svoje znanje in izkušnje je delilo z udeleženci 32  priznanih domačih strokovnjakov v družbi nekaterih najbolj priznanih strokovnjakov za zdravljenje športnih poškodb iz tujine. Letošnje srečanje je bilo tematsko osredotočeno predvsem  na poškodbe in zdravljenje hrbtenice ter zgornjih okončin.

 

Športne poškodbe se pojavljajo v večji meri predvsem pri vrhunskem športu, kjer so športniki vsakodnevno izpostavljeni visokim fizičnim naporom. Da bi bilo poškodb v športu čim manj, da bi bili športniki in njegova ekipa čim bolj osveščeni o preventivi poškodb, o znakih tveganj ter o pravilni in pravočasni diagnostiki, in predvsem, da bi bilo tudi zdravljenje izvedeno na najvišji ravni in v najkrajšem času, je nujno stalno izobraževanje in spremljanje trendov  sodobne medicine.