Novice

Športne štipendije v šolskem-študijskem letu 2011/2012

22. december 2011 Vrhunski Šport V uvodu 9. seje IO OKS so bile podpisane štiri od 172 odobrenih štipendij za šolsko oz. študijsko leto 2011-2012.

Vrhunski šport ima posebno mesto in veljavo, kjer temelje športnega razvoja predstavljajo športniki, ki ob pomoči trenerja in strokovnega tima dosegajo rezultate mednarodnega nivoja. Podporo teh športnikov pa vidijo Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, Ministrstvo za šolstvo in šport ter Fundacija za financiranje športnih organizacij v RS skozi projekt štipendij. Dogovor o sofinanciranju projekta je nastal leta 1999 s ciljem podpreti predvsem mlade športnike, ki dosegajo visoke mednarodne športne rezultate in se hkrati izobražujejo.

 

Športni rezultati oz. kriteriji za pridobitev štipendije so izjemno zahtevni in športniki morajo poseči po najvišjih uvrstitvah na tekmovanjih najvišjega ranga. Biti športno in šolsko uspešen pa ni lahko, zato s tem projektom v slovenskem športnem prostoru želimo doseči več ciljev. Ob izpolnjevanju vseh pogojev športnik pridobi pravico do štipendije za štiri leta in (ob vsakoletnem podaljševanju) in s tem pridobi del podpore za prehod v članske kategorije. S športnimi štipendijami želimo športnike, ki se redno šolajo motivirati, da redno in uspešno končujejo izobraževanje, saj imajo štipendisti z boljšim učnim uspehom višjo štipendijo. Najbrž tudi ni naključje, da so športno boljši športniki tudi zelo uspešni v šoli. Ne nazadnje, morajo štipendisti med prejemanjem štipendije dosegati športne rezultate, ki jih uvrščajo med kategorizirane športnike in tako skrbijo, da so v stiku z najboljšimi.

 

Statistika podatkov kaže na to, da gre predvsem za mlade športnike stare od 16-21 let, to pa so tudi leta športnega dozorevanja in priprav na vrhunske športne rezultate. Tudi v letošnjem letu je število štipendistov veliko. V šolskem/študijskem letu 2011/2012 je na Olimpijski komite Slovenije prispelo 219 vlog od tega 107 za pridobitev štipendije in 112 za podaljšanje štipendij. Trenutno je 172 štipendij odobrenih od katerih je 91 takšnih štipendistov, ki imajo vse pogoje za podaljšanje pravice do štipendije in 55 štipendistov, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev pravice do štipendije v šolskem/študijskem letu 2011/2012. Nekaj pa je takšnih, ki jim pravica do štipendije miruje zaradi še ne izpolnjenih vseh pogojev.

Projekt športnih štipendij, kot smo že dejali smatramo za izjemno pozitiven projekt, za katerega si bomo vsi prizadevali, da ga ohranimo tudi v bodoče.