Novice

Športniki-kandidati za olimpijske igre v Londonu podpisali pogodbe

18. november 2011 Vrhunski Šport Kandidati za nastop na OI 2012 v Londonu, njihovi trenerji, nacionalne zveze in Olimpijski komite Slovenije so podpisali štiripartitne pogodbe, ki urejajo njihove pravice in obveznosti.

V Zrečah se je zbralo precej kandidatov za nastop, vendar bo seznam potnikov dokončno znan šele julija 2012, saj kvalifikacije v nekaterih športih še potekajo. Končna številka potnikov na največji športni dogodek prihodnjega leta bo znana šele nekaj tednov pred pričetkom iger, saj so kvalifikacijski postopki še v teku. Tako se na primer še vedno ne ve, ali bosta v London lahko potovali tudi odbojkarska in rokometna reprezentanca, v primeru idealnih scenarijev bi tako bila številka potnikov precej visoka, največja do zdaj.

Tudi judoisti bodo norme oziroma kvalifikacijske točke lovili še na aprilskem evropskem prvenstvu prihodnje leto, na današnjem podpisu pogodb so na primer manjkali tudi jadralci, ki bodo olimpijske kvote lovili na skorajšnjem svetovnem prvenstvu, nekaj športnikov je manjkalo zaradi udeležbe na pripravah ...

"Olimpijske igre so enkratna priložnost, so priložnost, ki se je ne da tako zlahka ponoviti. Imamo športnike, ki so že večkrat nastopili na OI, ti vedo, da so vsake nove OI nov izid. Vsake OI je potrebno jemati kot edinstveno priložnost za dokazovanje. Želim si, da bi bili vsi vi na igrah sposobni iz sebe izcediti zadnji atom moči, pokazati vse sposobnosti in da bi dosegli najboljše rezultate. Dajmo se vsi skupaj potruditi, da bo slovenski šport zadržal visoko raven ugleda, ki ga je preko let z vrhunskimi rezultati dosegel," je pred podpisom športnike, predstavnike zvez in trenerje nagovoril predsednik OKS Janez Kocijančič.

"Pred nami je nov mejnik na poti do Londona. Na podlagi projekta in kriterijev smo lahko zbrali približno 80 kandidatov, vendar to še ni končna številka in to tudi še niso potniki na OI. V pogodbah so opredeljene pravice in obveznosti vseh štirih pogodbenih strank. Gre za sofinanciranje programov priprav, zagotavljanje strokovne podpore, omogočanje zdravstvene podpore, logistike v obdobju do iger, med igrami in tudi po igrah," je podpise pogodb pojasnil direktor za šport pri OKS Blaž Perko.

"Številke se bodo še spreminjale, pred nami so namreč številna tekmovanja, na primer jadralno SP decembra, zato na seznamu jadralcev še ni, nekaj ključnih tekmovanj sledi januarja, rokomet na primer. Pred nami je torej formalni dokument, ki priča o tem, da so športniki olimpijski kandidati," je o številu kandidatov za nastop na OI še dejal Perko.

Pogodbe so podpisali tudi nekateri tisti, ki bodo imeli še priložnost izpolniti kvote, sicer pa zaenkrat predstavniki juda, kajakaši in kanuisti (tudi na mirnih vodah), predstavniki v cestnem in gorskem kolesarstvu, atletiki, plavanju, badmintonu, namiznem tenisu, tenisu, veslanju, strelstvu, odbojki, rokoborbi, taekwondoju ...