Novice

Srebro za Primoža Kozmusa

06. avgust 2012 Olimpijska reprezentanca Slovenije, Vrhunski Šport, London 2012 Slovenski atlet Primož Kozmus je na olimpijskih igrah v Londonu osvojil srebrno medaljo v metu kladiva. Zmagal je Madžar Krisztian Pars.

Primož Kozmus je v finalu olimpijskih iger v Londonu v metu kladiva osvojil srebrno medaljo z rekordom sezone 79,36 m. S tem je po zlatu v Pekingu osvojil svojo drugo olimpijsko kolajno. Pred njim je bil le Madžar Krisztian Pars (80,59 m), tretji pa je bil Japonec Kodži Murofuši (78,71 m). Kozmus je osvojil četrto slovensko odličje na teh OI.

 

Kot je dejal Kozmus, je z nastopom zadovoljen, sploh glede na dejstvo, da mu med sezono ni šlo najboljše. V finalu so bili vsi meti z izjemo enega pod znamko 80 metrov, to ga je presenetilo.


"Nisem pričakoval, da bo v finalu samo en met čez 80 metrov, glede na to, da sta bila dva čez že v kvalifikacijah. Mislil sem, da bom tudi sam vrgel čez. Prvi met je bil dober, potem sem ga začel lomit. Ko sem hotel metati na polno, sem tehnično padel. Tega sem se bal in točno to se je zgodilo. Ampak na srečo so bili tudi drugi slabši," je uvodoma dejal Kozmus.


"Sigurno sem z uvrstitvijo zadovoljen, glede na sezono, je to lep uspeh. Vedel sem, da bo dosegljivo z normalnim metom in glede na to, kako se je sezona razvijala, je to zame zmaga," je povedal Kozmus in še enkrat omenil slabšo tehniko: "Tehnično sem padel, ko sem metal na polno. Naredil sem napako, ki ne morem popraviti. A nisem padel v koncentraciji. Danes sem metal najboljše v sezoni, to sem tudi pričakoval, saj sem vedel, da prihajam v formo. To se je danes videlo, bil sem sposoben dobrih metov, vseskozi napadal, Pars je bil danes vsekakor dosegljiv s korektnim metom. Težko je, ko ne najdeš pravega občutka, zato sem moral zmeraj metati na polno," je dejal Kozmus.


Sezona ni napovedovala, da bo šlo kladivo tako daleč, a se je na bolje obrnilo v ravno pravem času. "Težko mi je bilo, ker se forma ni in ni vzpenjala, a je zadnji trening v Brežicah pokazal, da gre na bolje. Sprejel sem nekaj tveganih odločitev in izšlo se mi je. V Pekingu sem bil bolje pripravljen, tam je bilo tehnično sicer tudi slabše, a sem bil fizično bolj natreniran. Vzdušje je bilo povsod odlično, užival sem na obeh tekmovanjih, morda tukaj celo bolj. Zagona je še dovolj, zdaj je treba proslaviti, potem pa si bom vzel čas za premislek, pa bomo videli. Zdaj ostajamo še nekaj dni v Londonu, mislim, da bomo osvojili slovenski pub," je zaključil Kozmus.

 

Vidni so bili tudi dosežki drugih slovenskih športnikov. Jadralec Vasilij Žbogar se je v razredu finn potegoval za medaljo, na koncu pa pristal na šestem mestu.


Nastopili pa so še trije slovenski atleti. Marija Šestak je bila v finalu troskoka 11., Rožle Prezelj 25. mestom v kvalifikacijah skoka v višino, Žana Jereb pa 88. ob premieri v maratonu.


V predtekmovanju je uspešno nastopil tudi strelec Boštjan Maček in se kot 16. zavihtel v ponedeljkovo nadaljevanje v trapu, jadralki Tina Mrak in Teja Černe pa sta po treh dneh tekmovanja v razredu 470 18.


Osrednji dogodek dneva pa je bil moški tek na 100 metrov, ki ga je dobil jamajški branilec naslova in svetovni rekorder Usain Bolt.

Srebro za Primoža Kozmusa