Novice

Sredozemske igre – Mersin 2013

18. junij 2013 Mersin 2013 V pristaniškem Mersinu, ki leži na jugu Turčije in je po številu prebivalcev skoraj tako velik kot Slovenija, je vse pripravljeno na začetek sredozemskih iger.

Še dva dneva nas ločita od slovesne otvoritve sredozemskih iger, ki jih tokrat gosti Turčija. Sredozemske vasi, kar šest jih je v Mersinu in njegovi okolici, ter ena v osemdeset kilometrov oddaljeni Adani, so nared in v njih se že zbirajo športniki in športnice iz »sredozemskega bazena«, ki bodo merili moči vse tja do konca meseca, ko se bo 30. junija spustil zastor nad dogajanjem. Le dobro leto in pol so imeli Turki na voljo, da so pripravili vse kar je potrebno za športni dogodek take vrste. Pred letom in pol je namreč grški Volos, nesojeni organizator XXVII. iger, sporočil, da enostavno ne zmore tako velikega zalogaja. In za razliko od Grčije, Turčija in njeno gospodarstvo cvetita. Na vsakem koraku je mogoče opazovati  napredek, ki so ga deležni mnogi Turki, ki pa so vseeno nezadovoljni s političnimi razmerami v državi. Nemiri in demonstracije, ki smo jim priča predvsem v Ankari in Istanbulu na jug Turčije očitno ne sežejo in v Mersinu, pa tudi na letališčih v Istanbulu in Adani, ni čutiti nobenih napetosti. Bo pa, za razliko od najnovejših političnih težav, na slovesni otvoritvi prisoten  predsednik turške vlade Recep Erdogan. Kakšnih posebnih varnostnih ukrepov zaenkrat ni opaziti, ne gre pa dvomiti, da bo varnosti vseh udeležencev vse dni tja do konca meseca namenjena velika pozornost.

Bivalne kapacitete v sredozemski vasi, ki so namenjene članom reprezentance Slovenije se počasi polnijo. Poleg vodstva reprezentance, ki je v minulih dneh pripravilo vse za nemoteno bivanje in sklepne priprave naših športnikov, so tu že članice slovenske gimnastične vrste, ki so danes že opravile prvi trening in z razmerami v dvorani zelo zadovoljne; sredi noči  pričakujemo prvo večjo ekspedicijo oseminšestdesetih športnikov: v Mersin bodo pripotovali plavalci, judoisti, jadralci, taekwondoisti, strelci, lokostrelci, boksarji, telovadca in nastopajoča v trapu;  veslači bodo nastanjeni v Adani, saj bodo veslaške borbe na regatnem polju v tamkajšnjem jezeru.