Novice

Štangelj: Klubi imajo pač prednost pred reprezentanco

11. junij 2015 Baku 2015 Eno močnejših tekmovanj premiernih evropskih iger v Bakuju bo tudi kolesarska dirka. Številna zveneča imena kolesarstva bodo zaradi natrpanega koledarja sicer manjkala, vseeno pa se pod vročim nebom na robu Evrope obeta prvovrstna dirka.

Slovenske barve bodo branili Gregor Gazvoda, Luka Mezgec, Matej Mugerli in Jan Tratnik.
Selektor Gorazd Štangelj je imel kar precej težav pri sestavi ekipe. "Imamo pravico do šestih tekmovalcev, a na žalost je kolesarstvo malce drugačen šport od večine in reprezentanca pride na vrsto za klubskimi interesi. Vemo, da je večina po klubih zelo zaposlena, ta program morajo spoštovati. Na žalost se ta dirka pokriva s kar nekaj dirkami najvišje ravni in nekateri najboljši bodo morali na druge tekme," pravi Štangelj, ki je sprva načrtoval le nastop trojice, v zadnjem trenutku pa se je ekipi pridružil Gregor Gazvoda.


Najmočnejši slovenski adut je Matej Mugerli, član profesionalne azerbajdžanske ekipe. "Od njega se pričakuje največ. Na to dirko se je posebej pripravljal in seveda pričakujem, da bo pokazal največ," dodaja nekdanji slovenski reprezentant.


O sami progi, ki nima velike višinske razlike, Štangelj pravi, da je vseeno tehnično zelo zahtevna: "Na progi so kocke, pa posamezna zožanja in na teh mestih bo boj za pozicije velik. Po enem od zožanj sledi zahteven krajši vzpon in tam bodo najboljši morali paziti, da ne pride do zaostanka. Če porabiš preveč energije s krpanjem lukenj, ti na koncu po 215 kilometrih zmanjka energije za finale."


Sama dolžina dirke ne bo odločilna, je pa nekoliko krajša od najbolj slavnih klasičnih preizkušenj. "Dolžina ni važna. Polemike se vedno porajajo na način ali je proga pisana na kožo sprinterjem ali je bolj primerna za dobre hribolazce. Tukaj mora selektor določiti pravo ekipo."


Štanglju informacij tokrat ni manjkalo: "Mugerli in ekipa Adrie so tam že dirkali. Na podlagi tega sem seveda izbiral ekipo, a zaradi klubskih obveznosti smo se borili iz dneva v dan. A mislim, da imamo vsi selektorji enak problem, saj tekmovalce pač plačajo klubi, kar je treba spoštovati."


Na ženski tekmi bosta slovenske barve branili Polona Batagelj in Urška Pintar.