Novice

Strokovni svet potrdil kategorizacijo športnikov

11. junij 2014 Člani strokovnega sveta za šport slovenske vlade so na predlog Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) potrdili spremembe pogojev, pravil in kriterijev za registriranje in kategorizacijo športnikov v državi.

Bojan Rotovnik, predsednik strokovnega sveta, je dejal, da bo kategorizacija upoštevana že junija. Tako so med novostmi med drugim ekipna tekmovanja v ju-jitsu, košarka 3 na 3, umetniške discipline padalstva, smučarska orientacija, pri potapljanju pa podvodna fotografija in prosto potapljanje ter pospešeni in hitropotezni šah.

OKS bo pripravil nov model meril za sofinanciranje in vrednotenje športnih panog na lokalni ravni, ker je bil nedavno v državnem svetu sprejet nov nacionalni program. Pred sprejemom razdelitve panog v razrede bodo o osnutku na skupni seji razpravljali odbor za vrhunski šport OKS ter ustrezna organa Fundacije za šport in strokovnega sveta.

"Nabor športnih panog se v državi tako hitro širi, da bomo težko uresničili vse interese. Nisem za to, da bi napravili prednostno lestvico športnih panog, razmisliti pa je potrebno o razmejitvi možnost vstopa v sistem kategorizacije glede na pojavnost posamezne športne panoge. Menim, da bi le na ta način lahko uresničevali statusne pravice športnikov," je povedal dr. Edvard Kolar, vodja direktorata za šport.

Potrdili so 17 programov usposabljanja, med drugim Planinske zveze Slovenije, Športne unije Slovenije, in Kanjoning zveze.

Seznanili so se s prihodnjim razvojem informacijskega sistema v športu in dali nekatera priporočila, da bi bil sistem še bolj prijazen do uporabnikov.