Novice

Študij na daljavo na Gimnaziji Franceta Prešerna

01. oktober 2013 Vrhunski Šport Na Gimnaziji Franceta Prešerna že od šolskega leta 2005/06 sodelujejo v projektu, ki pomaga perspektivnim športnikom pri izobraževanju.

Ker je bila že takrat šola del državnega panožnega centra za nordijsko smučanje (DPNC), so lahko, poleg individualnih programov, kot novost uvedli tudi timsko oz. skupinsko šolanje na daljavo.


Osnovni cilj je olajšati in individualizirati potek šolanja dijakom, ki se ukvarjajo z vrhunskim športom in zaradi tega veliko izostajajo. Eden od ciljev na začetku je bil usposobiti učitelje in dijake za poučevanje in učenje preko spleta, kasneje pa je bil v ospredju dolgoročnejši cilj - vzpostaviti celoten model poučevanja, ki bi vključeval poleg osnovnih ciljev še vrednotenje in sistematično vključitev takšnega načina poučevanja  v sistem dela športnih oddelkov in na sploh slovenskih šol.

 

Poučevanje zaradi različnih potreb športnikov od učitelja zahteva veliko mero prilagodljivosti in dodatnega dela, saj je to delo, ki ga učitelji opravljajo poleg svoje učne obveznosti, tudi v prostih dnevih in med počitnicami. Financiranje takšnega dela je zato za šole svojevrsten problem, ki ga Olimpijski komite Slovenije in Telekom Slovenije s svojo finančno pomočjo zelo olajšata. 


Začetki so bili težki, saj so za delo na daljavo in za delo v spletnih učilnicah morali najprej usposobiti učitelji, nekateri takrat še z minimalnim obvladovanjem računalniških orodij. Računalniška pismenost se je tudi zahvaljujoč  šolanju na daljavo med učitelji v tistih letih hitro in močno izboljšala.

 

Drugi korak je bil za takšno obliko učenja navdušiti dijake športnike. Kljub začetnim pomislekom, da bi to utegnila biti le še ena obremenitev zanje več, so dijaki zelo hitro razumeli, da jim je takšna oblika dela lahko v veliko pomoč.  Sprva so se opogumili boljši dijaki, kasneje pa se jih je projektu pridružilo vedno več.


Tako so s pomočjo tega projekta znanje na daljavo pridobivali - in ga še vedno - številni vrhunski športniki, dijaki Gimnazije Franceta Prešerna: skakalni asi Jurij Tepeš, Peter Prevc, Mitja Mežnar, Jaka Hvala, Nejc Dežman, Anže Lanišek, kombinatorca Gašper Berlot in Marjan Jelenko,  tenisač  Grega Žemlja, alpski smučarji Jakob Špik, Štefan Hadalin, Miha Hrobat, smučarska tekačica Anamarija Lampič, plavalec John Peter Stevens in številni drugi.

 

Še posebej smo ponosni na hokejista Luko Kalana, ki je v šolskih letih 2010/11 in 2011/12 živel in igral v Salzburgu in je kljub temu želel zaključiti šolanje na naši gimnaziji. Večino ocen je pridobil na daljavo in najboljši pokazatelj, da je na ta način kvalitetno pridobil potrebna znanja, je podatek, da je z zelo lepim uspehom opravil tudi maturo.


V sodobni šoli si brez pomoči informacijske tehnologije učnega procesa ne moremo več predstavljati. Napredek tehnologije in zahteve sodobnega športa ter življenja športnikov postavljajo učitelje in dijake športnike pred vedno nove izzive. Prepričani smo, da je šolanje na daljavo pravi odgovor nanje in da ta način izobraževanja predstavlja prihodnost sodobne šole.