Novice

Teja Belak navkljub težavam na OI

18. april 2016 Rio 2016 Najboljša slovenska telovadka Teja Belak si je v noči na ponedeljek v Rio de Janeiru na predolimpijskem kvalifikacijskem turnirju dokončno pritelovadila nastop na letošnjih olimpijskih igrah.

V mnogoboju je s tekmicami opravila Švicarka Giulia Steingruber, evropska prvakinja je najvišjo oceno dobila na parterju in na preskoku. Belakova je med 95 uvrščenimi telovadkami v mnogoboju zasedla 52. mesto z 51,665 točke. Na dvovišinski bradlji je bila z oceno 13,200 44., na preskoku z 13,766 54., na parterju z 12,433 73. in na gredi z 12,266 76.


"Tekmo smo imeli eno uro kasneje. Ko smo se že ogreli in želeli v dvorano, so prišli povedati, da imajo tehnične težave, zato smo čakali še eno uro. Prvo orodje bradlja je bilo super, potem sem na gredi padla in jo naredila brez vezave, zato sem prejela eno točko in pol manj. Parter je bil v redu, ampak sem dobila nizko oceno. Preskok je bil bolj slab. Če povzamem vse skupaj, sem zadovoljna da sem kljub poškodbi kolena in bolečinam lahko tekmovala. Lahko bi bilo veliko boljše, ampak glede na to, da sem dva dni že hodila težko, je super," je dogajanje v Riu povzela 21-letna Ljubljančanka, ki si je predolimpijski turnir zagotovila na jesenskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu.


Slovenska ženska športna gimnastika bo imela svoje mesto na tretjih OI po vrsti. Leta 2008 je v Pekingu nastopila Adela Šajn, štiri leta kasneje v Londonu pa Saša Golob.

Že dan pred telovadkami so svoje delo opravili telovadci, Slovenija pa v moški konkurenci ni imela svojega predstavnika. Zdaj je oddanih 97 od 98 mest, ki bodo nastopili v vsaki konkurenci, zadnje v vsaki bo določila tripartitna komisija. Tekmovanje v Riu se bo sicer še nadaljevalo s finali po posameznih orodjih, ki pa ne štejejo kot kvalifikacije za OI.