Novice

Telovadci na OI 2020 po novem sistemu

15. maj 2015 Vrhunski Šport Svet Mednarodne gimnastične zveze je na zasedanju v Melbournu sprejel nov sistem kvalifikacij za olimpijske igre, ki bo stopil v veljavo za igre 2020 v Tokiu.

Glavna sprememba je, da se bosta na OI lahko uvrstila največ dva tekmovalca, specialista na posameznih orodjih, na državo. Doslej je lahko tekmoval le eden.

Najmočnejše države bodo lahko na OI poslale največ dva posameznika, tudi prek uvrstitev na svetovnih pokalih in kontinentalnih prvenstvih. To je bila želja največjih gimnastičnih reprezentanc.


Predsednik Bruno Grandi je večkrat izrazil željo, da v gimnastiko vpelje več prestiža in da telovadcem oziroma državam da možnost, da se na OI uvrstijo več kot z enim tekmovalcem. Na igrah v Pekingu 2006 je v reprezentanci nastopilo po šest tekmovalcev, zdaj bodo tekmovali štirje, s tem pa se bo odprla možnost za 12 tekmovalcev v moški in ženski konkurenci. Ta mesta bodo namenjena za specialiste po posameznih orodjih.


Trenutno sta dve poti za uvrstitev na OI: tekmovalec se mora na SP uvrstiti med najboljše tri ali pa se na OI uvrsti prek testnega dogodka na prizorišču iger. Po novih pravilih se bodo telovadci lahko na OI uvrstili glede na rezultate na tekmovanjih in ne le na SP in testnem dogodku.