Novice

Tim-Kevin Ravnjak, deskar na snegu, bo nosil zastavo na otvoritvi v Innsbrucku

12. januar 2012 Innsbruck 2012 V tirolski prestolnici odštevajo ure in minute pred jutrišnjim začetkom 1. mladinskih zimskih olimpijskih iger.

V glavnem mestu avstrijske zvezne dežele Tirolska je že čutiti tekmovalni nemir pred letos največjim mladinskim športnim dogodkom na svetu. Vsepovsod po mestu so razstavljeni plakati s prikupno maskoto iger gamsom Yogglom, ki potnikom iz vsega sveta izreka toplo dobrodošlico gostiteljev in jih vabi k ogledu tekmovanj v sedmih zimskih športih in 15 disciplinah. Najprej bo na sporedu slovesnost ob začetku iger, seveda kot se za olimpijske igre spodobi s prižiganjem ognja. Slovesnost ob odprtju bo v petek ob vznožju slovitega skakalnega stadiona Bergisel, prizorišča tradicionalne novoletne turneje smučarjev skakalcev.
Pred odprtjem tekmovanja so organizatorji v sredo pripravili voden ogled po povsem novi mladinski olimpijski vasi, ki bo do konca iger dom tekmovalcem. Gostitelji so na pridobitev zelo ponosni, izkušnje podjetnih Tirolcev pa bi lahko s pridom izkoristili tudi slovenski prireditelji mednarodnih športnih dogodkov. V 13 večnadstropnih stanovanjskih blokih je prostora za 444 sodobno urejenih apartmajev. Nov stanovanjski kompleks pa so zgradili v pičlih 22 mesecih, od decembra 2009 do oktobra 2011. Lično opremljeni apartmaji ponujajo vse tisto, kar potrebuje športnik za počitek in preživljanje prostega časa, ko ne tekmuje. Čeprav marsikomu ne bo všeč, da stroga pravila v olimpijski vasi ne dopuščajo alkoholnih pijač, tobaka in televizije po sobah.


Stanovanjski kompleks je svojski zaradi še nečesa, kar ga loči od tovrstnih projektov na stari celini. Vsi objekti se ponašajo z zelo nizko energijsko porabo (manj kot 10 kilovatnih ur na kvadratni meter na leto za ogrevanje), kar jih uvršča v okolju in denarnici prijazno kategorijo pasivnih hiš zaradi odlične izolacije, konstrukcije, izolativnih oken in domiselnega zračenja.


Po koncu mladinskih olimpijskih iger pa bo kompleks, ki so ga zgradili na območju nekdanje vojašnice na razpolago za neprofitno najemnino socialnim prosilcem in bodo mnogim družinam v Innsbrucku in okolici rešili njihovo stanovanjsko stisko, je ob ogledu povedal Georg Spazier, vodja marketinga in odnosov z javnostmi pri organizacijskem komiteju. Stroški projekta znašajo 61,6 milijona evrov, pri izvedbi projekta pa je sodelovala tudi neprofitna organizacija Neue Heimat Tirol, ki se ukvarja prav s takšnimi okolju prijaznimi projekti, vodenimi tudi z občutkom za ljudi z roba družbe. Pohištvo v stanovanjih od postelj do omar so namreč izdelali tesarji, ki so do takrat bili brezposelni. Vso pohištvo pa bodo po koncu iger odstopili v uporabo domovom za azilante.


Zanimiva je tudi grafična in arhitekturna zasnova kompleksa ter uporaba materialov. Po zunanjih stenah blokov so izpisane olimpijske vrednote in načela, nekatere stene pa odsevajo svetlobo v različnih odtenkih palete olimpijskih kolajn, zlatih, srebrnih ali bronastih, odvisno od kota sončne svetlobe.


Sicer pa je olimpijska vas skorajda država v državi. Za varnost je namreč zelo dobro poskrbljeno, prihod v olimpijsko vas pa je podoben vkrcanju na letalo, vključno z vsemi preverjanji potnih listin in varnostnim pregledom z detektorji kovin ter rentgeni.


Zunanjega opazovalca pa preseneti še nekaj, razporeditev reprezentanc po blokih. Tako je slovenska ekipa nastanjena v bloku "ex-YU", kjer so sostanovalci kolegom iz Srbije, Hrvaške, BiH in Makedonije. Kitajci, Južnokorejci in Japonci delijo isti "azijski" blok, Švicarji, Francozi, Belgijci in moštvo iz žepne kneževine Monako pa so v svojem frankofonskem bloku.

 

Pred ododom v Innsbruck so se mladi slovenski športniki mudili na sklepnih pripravah na Bledu.