Novice

Tina Maze 4. v superkombinaciji

10. februar 2014 Soči 2014 Tina Maze, najboljša slovenska smučarka v zgodovini, je na olimpijskih igrah v Sočiju v superkombinaciji osvojila četrto mesto, bronasto medaljo pa je zgrešila za vsega desetinko sekunde.

"Ne gledam na desetinko, ki me je ločila od brona, ampak na to, koliko mi je manjkalo do zmage," je bila razočarana Mazejeva. Pred njo so bile tokrat tri tekmovalke. Nemka Maria Höfl-Riesch je ubranila kombinacijsko olimpijsko krono in je po Hrvatici Janici Kostelić prva, ki ji je uspelo dvakrat osvojiti zlato v tej disciplini. Druga je bila Avstrijka Nicole Hosp, osma po smuku, in je s tem ponovila uspeh iz OI v Torinu leta 2006. Po bronu je posegla Američanka Julia Mancuso, vodilna po smuku. Pred štirimi leti je Američanka osvojila kombinacijsko srebro.

Mazejeva je bila tretja po smuku in ko je prišla v cilj slaloma, je bila prav tako tretja. Švicarka Lara Gut je najprej odstopila in Mazejevi se je nasmihal bron. "Nato sem čakala na Julio. Verjela sem, da bo izgubila dovolj časa, da bom ostala tretja in bo ona četrta. Toda s takim slalomskim smučanjem pač ne gre. Nisem našla ritma, kot bi si ga želela. To enostavno ni bilo dovolj za zmago. Bronasto medaljo sem izgubila v zgornjem delu slalomske proge. Ta je bila zahtevna, težka. Začetek je bil strm, snežna podlaga je bila drugačna kot na ogrevanju in nisem našla pravega občutka," je pojasnila Mazejeva.

"Pred startom nisem gledala drugih. Videla sem le, da je Höfl-Riescheva prišla v cilj z veliko prednostjo," se je na slalomski start osredotočala 30-letna Črnjanka. Prav slalom je najslabša disciplina lanske skupne zmagovalke svetovnega pokala. "Ko ne naredim svojega, ne vem, to je ... So še dvomi prisotni glede moje slalomske forme. Na 'ogrevalki' dobro smučam. Bila sem prepričana vase, nato pa ta strmina takoj po startu in drugačna podlaga. Ni se mi izšlo."

Mazejeva je bila po smuku tretja, na večini odsekov je bila povsem pri vrhu, en sam slabši odsek pa ji je vzel štiri desetinke. "Smuk ni bil izvrsten. Sem delala še napake, ki jih moram popraviti pred specialnim smukom. Tako zgoraj kot tudi spodaj sem naredila manjšo napako. Preveč sem rezala linijo in sem izgubila malo hitrosti. Neverjetno, kako tako majhne napake vplivajo na izid, tam sem izgubila par desetink. Drugače je bil smuk dober. Današnji nastop je potrebno predelati in potem iti naprej. Pred nami so še smuk, superveleslalom in veleslalom, kjer lahko naredim še veliko," se je na naslednje olimpijske nastope ozrla Mazejeva.