Novice

Tina Maze, Peter Kauzer in skakalci športniki leta

22. december 2011 Vrhunski Šport Po izboru športnih novinarjev sta alpska smučarka Tina Maze in kajakaš Peter Kauzer najboljša slovenska športnika leta 2011, med ekipami pa je najboljša slovenska reprezentanca v smučarskih skokih.

Tina Maze, ki je bila najboljša že leta 2005, je drugič zapored najboljša športnica Slovenije. Mazejeva je v tradicionalni anketi DŠNS dobila 368 točk, druga je bila zdaj že tekmovalno upokojena smučarska tekačica Petra Majdič (204), tretja pa judoistka Urška Žolnir (72). Peter Kauzer je prejel 287 točk, drugi je bil Primož Kozmus (186), tretji pa Bojan Tokič (104). Reprezentanca v smučarskih skokih je dobila 48 glasov.

 

Mazejeva, že znanka tovrstnih podelitev, je po besedah njenega trenerja Andree Massija tudi umetnica, ki smuča. "To mi večkrat reče. In ima kar prav. Kar se športa tiče, sem bila vedno umetniška duša, nisem 'mašina', ki bi delala eno stvar za drugo, ampak v tem iščem lepoto, ki jo najdeš v umetnosti. To mi je zanimivo. Takšna sem pač po karakterju," pravi Mazejeva.

 

Kauzer je bil tudi že v prejšnjih letih kandidat za prestižni naslov, a je tokrat prvič dobil v roke kipec za najboljšega. "Fantastično leto je za mano, z naslovom svetovnega prvaka sem se že uvrstil na olimpijske igre v Londonu. Novinarji oziroma društvo športnih novinarjev je pa samo potrdilo oziroma nagradilo moje dosežke. Vesel sem, da sem končno le dobil to nagrado," pa je po podelitvi povedal Kauzer.

 

Med ekipami so najbolj prepričali skakalci, ki so na svetovnem prvenstvu zablesteli na veliki skakalnici. "Spomin je še zelo živ, tudi same občutke lahko še podoživim. Nekaj smo res naredili, mislim pa, da je to ekipo tudi malo zbližalo, kar je ob takih uspehih tudi prav. Od takrat tudi stopnjujemo svojo formo," pa je po prejemu nagrade v imenu skakalcev povedal Robert Kranjec.

 

V Hram slavnih slovenskih športnikov, ki bo zaživel prihodnje leto, uvrstili prva slovenska športnika, Leona Štuklja in Mira Cerarja, ki sta leta 2000 dobila največ glasov v glasovanju za športnika stoletja.

 

Na prireditvi, ki jo je neposredno prenašala TV Slovenija, sta predsednik OKS Janez Kocijančič in Vojka Ravbar iz SKB banke podelila najvišja priznanja OKS za leto 2011 - veliko statuo športnikom in zlato plaketo jihovim trenerjem. Priznanja so prejeli alpska smučarka Tina Maze, slalomist na divjih vodah Peter Kauzer, deskar Rok Marguč, atlet Primož Kozmus, judoistka Urška Žolnir, smučarska tekačica Petra Majdič, skakalci Kranjec, Damjan, Prevc in Tepeš, telovadec Mitja Petkovšek in teniška igralka Katarina Srebotnik ter njihovi treneji Andrea Massi, Peter Kauzer st., Metod Marguč, Marjan Ogorevc,, Marjan Fabjan, Ivan Hudač in Matjaž Zupan.