Novice

Tina Maze svetovna prvakinja

05. februar 2013 Olimpijska reprezentanca Slovenije Tina Maze je osvojila zlato medaljo na superveleslalomu, prvi disciplini 32. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Schladmingu.

Tekma, ki se je začela tri ure in pol po predvidenem startu, je prinesla četrto odličje Mazejevi na SP in ob dveh drugih mestih drugo zlato na prizorišču SP iz leta 1982, ko sta prvi slovenski medalji na teh tekmovanjih prispevala s srebrom Bojan Križaj (slalom) in bronom Boris Strel (veleslalom).

 

"Prestavitve začetkov tekem mi niso nikoli delale težav. V Garmisch-Partenkirchnu sem na SP pred dvema letoma zmagala, čeprav so skoraj do večera prestavljali začetek finalne vožnje. Tudi tokrat sem se zbrala in sem si mislila, da bomo glede na vremensko napoved ob 14.30 tekmo tudi začeli, kar se je na koncu tudi zgodilo," je za TV Slovenija prvo izjavo dala Tina Maze.

 

Tekmo je začela kot vodilna v skupnem in superveleslalomskem seštevku svetovnega pokala. V slednji disciplini je pred dvema letoma na SP osvojila 11. mesto, kar je bila najslabša uvrstitev Črnjanke na tem SP, saj je nato prvenstvo sklenila z zlatom v veleslalomu, srebrom v superkombinaciji ter petima mestoma v smuku in slalomu.

Med 59 tekmovalkami je nastopila še druga Slovenka, Ilka Štuhec, ki je začela s startno številko štiri in prevzela vodstvo; po prihodu v cilj je prehitela tedaj vodilno Avstrijko Nicole Schmidhofer za 36 stotink. "Ponekod sem bila pozna v zavoju in nisem šla po najboljši liniji. Ko sem prišla, pa sem videla, da sem prevzela vodstvo in sem bila kar malo presenečena.

 

Čakanje na start po vseh prestavitvah ni bilo ravno prijetno, sem pa se skušala v tem dolgem premoru zabavati. Ves čas pa sem bila pripravljena na start in sem se pravi čas ustrezno osredotočila na tekmo. Tudi zaradi razpleta sem vesela, da sem je tekma začela," je za Televizijo Slovenija svoj največji uspeh v karieri doslej pospremila Štuhčeva; od tekmovalk z višjimi startnimi številkami jo je prehitela le še Italijanka Sofia Goggia (4., +0,57).