Novice

Tit Štante po tretjem mestu v Oslu: Občutki so odlični

14. februar 2016 Lillehammer 2016 Tit Štante je osvojil prvo slovensko kolajno na drugih zimskih mladinskih olimpijskih igrah, športnikov starih od 15 do 18 let, na Norveškem.

Sedemnajstletni član velenjskega kluba Deska je na prizorišču v Oslu osvojil tretje mesto v preizkušnji deskarjev prostega sloga na snegu v disciplini halfpipe oziroma snežni žleb.
Pred Štantetom sta se uvrstila le Američana Jake Pates in Nikolas Baden, ki sta osvojila prvo in drugo mesto. Štante je tako Sloveniji privozil prvo kolajno na tokratnih zimskih olimpijskih igrah za svoj nastop v ledenem kanalu na stadionu Vinterpark nad Oslom.
Mladi slovenski športnik je pet sodnikov prav z zadnjim nastopom v tej atraktivni deskarski disciplini prepričal, tako z višino, tehniko in zahtevnostjo trikov.
Za Štantetom so tudi preizkušnje v svetovnem pokalu. Najboljši dosežek je letošnje 15. mesto na tekmovanju v Mammothu, v disciplini slopestyle oziroma snežni park pa je bil najboljši 24. Lani na svetovnem prvenstvu v Kreischbergu je bil v obeh disciplinah 24.
"Občutki so odlični, to je bil moj cilj in sem ga dosegel, tako da sem zadovoljen. V tem trenutku je vse skupaj težko opisati, verjetno bodo vsi občutki šele prišli za mano, mogoče danes ali jutri. Pogoji so bili dobri, tekma je bila pa kar težka, do zadnjega trenutka nisem vedel, ali bom tretji. Tako da sem šele v tretji vožnji potrdil uvrstitev na stopničke. Je bilo kar napeto. Po drugi vožnji sem bil šesti, s tretjo vožnjo sem izboljšal svojo oceno, tako da sem na stopničkah," je dejal Celjan Štante po nastopu v svoji glavni disciplini.
Štante, njegov vzornik je ameriški zvezdnik deskarskega športa Shaun White, ima v nadaljevanju iger visoka pričakovanja tudi od nastopov v deskarskem krosu in slopestylu. Deskarji se bodo sicer iz Osla, kjer je snežni žleb, preselili bližje Lillehammerju, na snežni stadion v Hafjellu.
V preizkušnji mladink v snežnem žlebu je bila Kaja Verdnik 10., Eva Kralj pa 12. Tudi v tej konkurenci je zlata kolajna za zmago pripadla Združenim državam Amerike. Najboljša je bila Chloe Kim, drugo mesto je pripadlo Avstralki Emily Arthur, tretja je bila tekmovalka iz Južne Koreje Yu-rim Jeong.
Skupno gre za že osmo kolajno mladih slovenskih športnikov na zimskih mladinskih olimpijskih igrah. Pred štirimi leti v Innsbrucku na premierni izvedbi zimskih mladinskih olimpijskih iger so mladi slovenski športniki osvojili sedem kolajn.
Edino zlato zimsko mladinsko olimpijsko kolajno doslej je Sloveniji takrat priskakal smučarski skakalec Anže Lanišek v posamični preizkušnji. Deskar Tim-Kevin Ravnjak pa je bil srebrn v snežnem žlebu.
Tokratne igre se bodo sklenile v nedeljo, 21. februarja. Do takrat pa bo še nekaj priložnosti za nova slovenska odličja. Glavno slovensko favoritinjo Emo Klinec še čaka posamična preizkušnja v smučarskih skokih. Skupno 19 obetavnih slovenskih tekmovalcev na Norveškem tekmuje v alpskem smučanju, deskanju na snegu, smučanju prostega sloga, smučarskih skokih, nordijski kombinaciji, biatlonu in smučarskih tekih.