Novice

Tjaša Andree Prosenc še naprej članica ICAS-a.

29. november 2010 Ostale zadeve Na 33 rednem volilnem zasedanju ICAS je bila v ta prominenten 20 članski organ ponovno izvoljena naša odvetnica in športna funkcionarka Tjaša Andree-Prosenc.

Na 33 rednem volilnem  zasedanju ICAS ( Mednarodno predsedstvo arbitraže za šport ) , ki je potekalo pretekli teden v olimpijski Lausanni, je bila v ta prominenten 20 članski organ ponovno (že petič) izvoljena naša odvetnica in športna funkcionarka Tjaša Andree-Prosenc. To je  vsekakor  izjemno priznanje ne le njej osebno temveč tudi vsemu slovenskemu športu in naši državi. Poudariti je,  da sta v predsedstvu poleg Tjaše le še dve ženski  predstavnici in sicer olimpijski zmagovalki :v veslanju  Kanadčanka Tricia Smith in v smučanju Corinne Schmidhauser iz Nemčija.

 

Po leta 2007  umrlem predsedniku Keba M'Baye ,ki ga je nadomestil tedanji podpredsednik  odvetnik Mino Auletta, je bil tokrat za predsednika izvoljen John Coates, član  izvršnega odbora MOK in predsednik Nacionalnega olimpijskega komiteja Avstralije , ki je za dva glasa prehitel svojega konkurenta Richarda Pounda iz Kanade, ki ostaja član.

 

Mednarodno predsedstvo arbitraže za šport, je leta 1993 ustanovil Mednarodni olimpijski komite in sicer kot vodstveni organ Mednarodnega športnega razsodišča CAS s sedežem v Lausanni, ki pa je bilo ustanovljeno že deset let popreje. ICAS-CAS  je vodilna svetovna institucija za reševanje sporov v športu na  principu arbitraže. Do sedaj  so vse  svetovne športne federacije, vključno s FIFA ter seveda MOK-om in nacionalnimi olimpijskimi komiteji , sprejele arbitražno klavzulo o izključni pristojnosti  tega razsodišča za reševanje sporov  v športu.  Spori se v glavnem nanašajo na kršitve  vezane na doping, transferje, komercialne pogodbe, imenovanje reprezentanc ipd.

 

ICAS  predstavlja 20 najuglednejših osebnosti športa in pravnih znanosti, ki so doslej imenovali že 285 arbitrov(med njimi je 50 takšnih, ki rešujejo samo spore v nogometni sferi) ki delujejo v CAS – ne le  na sedežu v Lausanni, temveč tudi v decentraliziranih pisarnah v New Yorku in Sydneyu in Kuala Lumpurju. Med njimi sta tudi dva naša in sicer dr.Vesna Bergant Rakočevič in dr.Peter Grilc-

V času od ustanovitve do danes je imel CAS pod vodstvom ICAS kar  2331 postopkov, med njimi 66 tistih, ki  so jih reševale CAS ad hoc arbitraže – izvoljene  za čas poteka olimpijskih iger.