Novice

Trenerski forum in olimpijski dnevi

19. november 2011 Vrhunski Šport OKS je od 17.- 19. novembra v Zrečah pripravil olimpijski trenerski forum in olimpijske dneve, ki se jih je udeležilo veliko športnikov-kandidatov za nastop na olimpijskih igrah v Londonu.

Že osmi olimpijski trenerski forum in tretji olimpijski dnevi, ki so nastali na pobudo Komisije športnikov pri Olmpijskem komiteju Slovenije so ponovno potrdili veliko potrebo po organizaciji takšnih strokovnih srečanj.

 

V celoviti predstavitvi projekta London 2012, ki na Olimpijskem komiteju Slovenje poteka v skladu s sprejetim projektom in terminskim načrtom, so strokovne služe Odbora za vrhunski šport do potankosti predstavile vse najpomembnejše elemente, ki so pomembni za nemoteno življenje in delo športnikov in športic v času olimpijskih iger. Beseda je tekla o namestitvah v olimpijski vasi ( na igrah v Londonu bodo tri olimpijske vasi na različnih lokcijah), o prevozih v London, o kriterijih z nastop na igrah.

 

V nadaljevanju trenerskega foruma so se udeleženci seznanili z nekaterimi strokovnimi izkušnjami slovenskih strokovnjakov. Predstavljen je bil celovit primer dobre prakse - praktičen primer sodelovanja med Zavodom za varstvo pri delu in Inštitutom za šport pri Fakulteti z šport, s strokovnim referaom je nastopil športni psiholog Aleš Vičič, predstavniki športov, trenerji in športni direktorji, ki bodo v Londonu imeli svoje predstavnike, so razmišljali o vodenju pod stresom, športni direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc je razložil za kakšen kvalifikacijski proces so se odločili v njihovi zvezi. Kajakaši bodo namreč v Londonu zastopani s številnimi čolni in po mnenju Jelenca je bila pravilna odločitev zveze, da so pravočano določili pravila igre za uvrstitev v London.

 

Na izredni odmev, tako pri trenerjih kot tudi pri športnikih, sta naleteli praktični delavnici o javnem nastopanju in o t.i biofeedback metodi. Športnikom-kandidatom za nastop na olimpijskh igrah v Londonu in drugim udeležencem olimpijskih dnevov je bil predstavljen tudi zanimiv skupni projekt Kompas Designa in Komisije športnikov pri Olimpijskem komiteju Slovenije "Preklopi na zdrave", s katerim želijo vzpodbuditi ljudi h gibanju. Ob koncu olmpijskih dni sta slovenskim športnikom in športnicam na temo sponzorstva v športu spregovorila prinana strokovnjaka s področja marketinga dr. Maja Makovec Brenčič in Iztok Sila.