Novice

Tretje odličje v Libercu

17. februar 2011 Vrhunski Šport Za tretjo slovensko medaljo na letošnjem olimpijskem festivalu evropske mladine je poskrbela smučarska tekačica Lea Einfalt. V teku na pet kilometrov v prosti tehniki je bila druga.

Za tretjo slovensko medaljo na letošnjem olimpijskem festivalu evropske mladine poskrbela smučarska tekačica Lea Einfalt. V teku na pet kilometrov v prosti tehniki je bila druga.

 

Po dveh medaljah alpske smučarke Eli Plut, je tretjo v slovensko zbirko dodala smučarska tekačica Lea Einfalt. Na 5-kilometrski preizkušnji v prosti tehniki je zaostala le za Norvežanko Hilde Losgard Landheim, ki je 16-letno Medvodčanko prehitela za 18,4 sekunde. Tretjeuvrščena, Švedinja Sofia Henriksson, je za Einfaltovo zaostala šest desetink sekunde. Slovenski uspeh je s sedmim mestom dopolnila Nika Razinger, Špela Molk je bila 50., Tjaša Zupan pa še tri mesta za njo.

 

Med dečki se je izkazal smučarski tekač Aljaž Praznik, ki je v teku na 7,5 km v prosti tehniki zasedel deseto mesto, za zmagovalcem Martinom Weisheitom iz Nemčije pa je zaostal 34,2 sekunde. Matej Košir (+2:41,3) je bil 70., medtem ko Mark Klinar zaradi zdravstvenih težav ni nastopil.

Alpski smučarji so v Ještedu nastopili na slalomski tekmi. Po prvi vožnji je kazalo, da se bo Miha Hrobat potegoval za odličja, saj se je zavihtel na peto mesto, toda Kranjčan je v srednjem delu proge povozil količek in navzlic temu, da tega nadzorniki tekme niso opazili, je vodstvo slovenske ekipe v alpskem smučanju sprejelo odločitev, da v duhu fair playja ne bo nastopil v drugi vožnji. Od preostalih treh Slovencev je 14. mesto zasedel Andraž Plevanč (+5,16), Filip Todorovič (+7,93) je bil 26., Sergij Robič pa je izpadel v drugi vožnji. Drugo zmago na Ofemu je dosegel Norvežan Henrik Kristofferson.

Trener nordijskih kombinatorcev Igor Cuznar se je odločil, da bosta na ekipni tekmi nastopila Žan Zagomilšek in Borut Mavc. Po skokih sta se uvrstila na sedmo mesto, v štafetnem teku, kjer sta po dvakrat morala preteči po kilometer, pa sta na koncu zasedla skupno šesto mesto. "Fanta sta malce slabše skakala, v teku pa sta dokazala, da sta iz pravega testa," je po današnji tekmi, ki se je končala z avstrijskim zmagoslavjem, dejal Cuznar.

 

Slovenske deskarke Sara Domajnko, Taja Korpar in Janja Zdovc so nastopile na paralelnem veleslalomu, v osmino finala pa se je s 16. časom kvalifikacij uvrstila le Zdovčeva, ki je nato v prvem izločilnem dvoboju morala priznati premoč favorizirani Nemki Cheyenne Loch.

 

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih je na današnji ekipni tekmi zimskega olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem) v češkem Liberecu zasedla peto mesto. Slovenija je v postavi Urban Sušnik, Jaka Kosec, David Grm in Aljaž Vodan zbrala 846,5 točke. Po pravi srhljivki je zmagala Poljska (913,5) pred Finsko (913,0) in Nemčijo (902,5). Slovenski orli so se v finale prebili s šestim dosežkom, zaostanek za tretjeuvrščenimi Avstrijci - vodilni Finci in drugi Poljaki so bili daleč spredaj - pa jim je vlival celo nekaj upanja na kolajno. A skoki Sušnika, Kosca, Grma ter Vodana v finalni seriji niso bili najbolj prepričljivi, v dokaj zahtevnih razmerah - tekmovalna komisija je zaradi premočnega vetra neprestano prekinjala tekmo, za nameček pa je vmes tudi rahlo snežilo - so v finalni seriji pridobili eno mesto. "Skakalci so tekmovali v okviru svojih zdajšnjih zmožnosti. Ni bilo nekih presežkov, a niti zelo slabih skokov, tako da jim v teh težavnih razmerah nimam česa očitati. Peto mesto je realen dosežek," je po tekmi dejal glavni trener slovenske skakalne odprave v Liberecu Peter Jošt.