Novice

Trstenjakovi srebro, Drakšiču bron na evropskih igrah

26. junij 2015 Baku 2015 Slovenska judoistka Tina Trstenjak je na evropskih igrah v Bakuju osvojila srebrno medaljo v kategoriji do 63 kilogramov. V finalu jo je z vazarijem ugnala Nemka Martyna Trajbos.

Njen klubski kolega iz celjskega Sankakuja Z'Dežele Roki Drakšič pa je v boju za bron v kategoriji do 73 kg ugnal Rusa Denisa Jarceva.


Trstenjakova, tretja s svetovne lestvice, je bila na papirju sicer favoritinja v dvoboju z Nemko, s katero je pred današnjim obračunom dobila sedem od devetih dvobojev, obenem pa je bila vse od avgusta lani bila brez poraza. Dobro formo je varovanka trenerja Marjana Fabjana potrdila tudi na turnirju, kjer je po dveh ogrevalnih krogih v polfinalu suvereno ugnala tudi svetovno podprvakinjo Yarden Gerbi iz Izraela. "S trenerjem sva sestavila dobro taktiko in se je izšlo. Izkoristila sem svojo priložnost, ki sem jo dobila, in zaključila s končnim prijemom. Je ena od tekmovalk, ki mi ležijo, a verjetno je bila to moja najboljša borba danes." A tudi Trajbosova, sedma z lestvice, je v petek potrdila pripravljenost in v polfinalu premagala prvo z lestvice Francozinjo Clarisse Agebenenou.


V izenačenem dvoboju tekmici nista hranili moči. Nemka je Trstenjakovi odlično zapirala vhod z bokom v začetek meta, na drugi strani pa svoje priložnosti iskala v borbi na tleh. Nekajkrat sta tekmovalki skušala tudi z napadi in protinapadi, ki so se po pravilu končali s surovim merjenjem moči, da bi katera tehtnico prevesila na svojo stran in dobila met. "Tukaj razmišljaš, da ne boš padel in skušaš narediti kaj, da tekmico vržeš. A obe sva stali tako, da nobena ni prišla do kakšne prave priložnosti," je pojasnila 24-letna celjska judoistka, ki je osvojila že četrto odličje na največjih tekmovanjih.


Izenačen dvoboj je bil odločen dobre pol minute pred koncem, ko je Nemki uspel met za vazari. Tekmovalka celjskega Sankakuja Z'dežele je še enkrat poskušala vse za izenačenje, a jo je prehitela ura. "Nemka je levičarka, višja od mene in odlično zapira, zato je zame zelo neugodna. Nisem prišla do svoje prave priložnosti. Ona je za nameček zelo dobra tudi v parterju, zato sem se tam bolj ali manj branila in danes je bila res boljša od mene. Nisem razočarana, tekmici lahko čestitam," je dejala tekmovalka in še enkrat spomnila, da je še vedno brez službe, obljubljali so ji jo že trije različni ministri, a na koncu nihče ni bil mož beseda.

Danes je zmagala Nemka, a običajno je v medsebojnih dvobojih boljša Slovenka. "Poznava se. Po navadi se potrudim, da me ne prime, danes pa ji je to uspelo. Presenetila me je. Razočaranja ni, škoda le, ker mi izid ne bo ničesar prinesel." Trstenjakova ima visoke načrte tudi na ženski ekipni tekmi v nedeljo.


Roki Drakšič je dopolnil komplet slovenskih medalj. Boj za je odličje je odlično začel, po desetih sekundah povedel z vazarijem in imel veliko prednost. V drugi minuti borbe pa mu je za trenutek zmanjkalo koncentracije, kar je za met izkoristil Jarcev. Temu so sodniki najprej prisodili ipon. Po pritožbi in razveljavitvi je Rus prejel najmanjšo oceno juko in dvoboj se je nadaljeval. "Ponudila se mi je še ena priložnost in sem jo izkoristil. Morda je bil met za vazari, jaz sem bil mnenja, da ni ipon, nato so mu dosodili juko in po tem sem imel spet prednost. A taka razveljavitev je v judu nekaj običajnega. Tudi meni se je to že zgodilo," je dejal tekmovalec, ki mu je na koncu uspelo zgrabiti tekmeca in tekmo je končal s končnim prijemom.
"Morda je na koncu izgledalo lahko, a vseskozi sva se izmenjavala v vodstvu. Dvoboj je bil zelo zanimiv, a tudi zelo taktičen," je še dejal Celjan in priznal, da je imel danes dodatno moč tudi zato, ker je vedel, da je Tina Trstenjak že osvojila medaljo. "A vedel sem tudi, da peto mesto ne bi pomenilo nič. Zadnja borba je vedno najtežja, saj lahko vse dobiš ali vse izgubiš."


Slovenski reprezentant je blestel že pred tem. Najprej je suvereno nadzoroval Belorusa Alekseja Romančika in nato tudi drugi dvoboj proti Portugalcu Andreju Alvesu. V četrtfinalu je Drakšič nato izgubil dvoboj z Gruzijcem Nugzarijem Tatašvilijem. Tudi tukaj je bil Drakšič aktivnejši in nevarnejši, a si je kmalu prislužil kazen za napačno tehniko. Nato se je na vse načine mučil, da doseže odločilno točko, a je bil gard Gruzijca premočan, v veliki želji pa je Celjan prejel še drugo kazen. Na srečo je bil nato uspešen na popravnem izpitu proti lanskemu športniku Črne gore Nikoli Gusiću, svetovnemu prvaku med mlajšimi člani, ki ga je premagal v repasažu.
"Po porazu z dobrim tekmovalcem v četrtfinalu sme bil zelo razočaran. Morda sem zato dal še več od sebe. Pred tem sem oddelal nekako rutinirano in tudi proti Gruzijcu sem imel občutek, da ga imam, se trudil, ker sem zaostajal. Vedel sem, da ga lahko vržem, pripravljal sem si ga, a mi ni uspelo. To je bila moja napaka v taktiki."

Ostala četverica Slovencev je izpadla že zgodaj. Edina je zmago osvojila Nina Milošević v kategoriji do 63 kilogramov.

 

Obe slovenski košarkarski vrsti pa sta v igri 3 x 3 na krstnih evropskih igrah v Bakuju osvojili četrto mesto. Košarkarje so v malem finalu z 21:14 premagali Srbi, košarkarice pa so z 19:9 premagale Španke.
Uroš Troppan, Jure Eržen, Boris Jeršin in Dario Krejić v tekmi za bron s Srbijo niso imeli pravih možnosti. Srbi so na tekmi hitro povedli s 7:1, ob polovici z 10:4 in najkasneje pri 13:5 je bilo jasno, da bodo medaljo osvojili srbski košarkarji. Pri Sloveniji je Eržen dosegel 7 točk, Jeršin 6, Krejič pa 1. Dejan Majstorović je na nasprotni strani dosegel kar 13 košev.
"Naša želja po medalji je bila velika. Glave so še vroče in težko kaj rečem, a začeli smo slabo, nismo bili pravi in svoje so dodali še sodnika. A na njih se ne smemo sklicevati. Morali bi drugače začeti, drugače igrati, ... Nato smo se pustili še sprovocirati in smo samo še tonili," je po tekmi dejal Troppan. "Zame je to neuspeh. Pričakoval sem medaljo. Zadnji dan se nam stvari niso izšle in kot kaže, smo se preveč iztrošili v prvih dneh. A zadnjo tekmo smo igrali 5:3, kar se ne da. Sodnika danes nista bila dorasla zadevi. To ne pomeni, da bi mi zmagali, a videli bi dobro in napeto tekmo. Zdaj zaradi tega iz Bakuja odhajamo z grenkim priokusom," pa je dodal trener Jaka Hladnik.


V ženskem malem finalu so Slovenke povedle in zdržale do izida 4:4, z delnim izidom 6:1 pa so si Španke ustvarile podlago za zmago. Živa Zdolšek je dosegla 4 koše, Urša Žibert in Ana Ljubenović po 2 ter Maša Piršič 1. Vega Martinez Gomego je za Španijo dosegla osem košev. "Španke so bile boljše, močnejše in imele boljši met. Res pa je tudi, da smo se me trudile in da je četrto mesto velik uspeh, zato smo zadovoljne in ponosne," je po tekmi povedala Maša Piršič.


Moška vrsta je v polfinalu izgubila z Rusijo kar z 21:8. Na moški tekmi je bil odločilen že uvod, ko so Rusi dosegli dva koša z razdalje, premoč pa potrdili s košem za vodstvo s 5:0. Slovenci so se sicer trudili, a bili v dvoboju z zbornajo nemočni. Prednost Rusije je narasla na 7:1 in do polovice tekme na 9:2, s čimer je bil zmagovalec odločen.


V ženskem polfinalu so Slovenke izgubile z Ukrajino s 16:21. Ukrajinke so hitro povedle s 4:0, a so se Slovenke približale na 5:4. Ukrajinke so nato še enkrat stopnjevale svojo igro, povedle z 11:5 in razliko držale do konca. Ana Ljubenović je dosegla sedem košev. V moški in ženski konkurenci sta slavili ruski ekipi.