Novice

Umrla velikana slovenske in jugoslovanske košarke

29. oktober 2015 Ostale zadeve Izgubili smo kar dve košarkarski legendi, Borisa Kristančiča in Ranka Žeravico.

V 83. letu starosti je danes zjutraj umrl Boris Kristančič. Bil je legenda svetovne, evropske, jugoslovanske in slovenske košarke. Bil je košarkar in trener Olimpije, deloval je v Italiji, diplomirani inženir gradbeništva je vodil organizacijski odbor SP 1970. Ravno na tem prvenstvu, kjer je reprezentanco Jugoslavije vodil Ranko Žeravica, ki je umrl dan pred Kristančičem.

Med letoma 1963 in 1987 je bil z nekaj presledki predsednik strokovnega sveta KZJ ter član košarkarske vlade nekdanje države.
Kristančič je bil uspešen košarkar, z reprezentanco je leta 1960 nastopil na olimpijskih igrah.

 

Pod vodstvom Ranka Žeravice pa je Jugoslavija leta 1970 v Ljubljani osvojila naslov svetovnega prvaka.
Žeravica je deset let pozneje Jugoslavijo v Moskvi popeljal tudi do olimpijske zlate medalje. O veliki karieri selektorja pričajo tudi številne srebrne kolajne- na olimpijskih igrah 1968, svetovnem prvenstvu 1967 ter evropskih prvenstvih leta 1969 in 1971. Na svetovnem prvenstvu leta 1982 je bil bronast.
Leta 2007 je bil sprejet v hišo slavnih mednarodne košarkarske zveze.
Leta 2009 je doživel srčni infarkt, po katerem so mu vgradili več obvodov. Februarja letos je doživel nov srčni infarkt. Žalostno novico je na Twitterju prvi sporočil njegov dobri prijatelj, nekdanji slovenski selektor Božidar Maljković.