Novice

Umrl je Stanko Topolčnik

16. april 2013 O OKS-ZŠZ V soboto je na svojem domu v Kovači vasi nad Slovensko Bistrico umrl Stanko Topolčnik, prvi slovenski judoist, ki je leta 1969 v belgijskem Ostendeju osvojil bronasto kolajno na članskem evropskem prvenstvu.

Topolčnika so doma in po svetu poznali kot Topa, v svoji desetletni karieri reprezentanta nekdanje Jugoslavije pa je osvojil še številna odličja na mednarodnih tekmovanjih, bil pa je tudi prvi slovenski judoist, ki je nastopil na olimpijskih igrah leta 1972 v Münchnu.

 

V Jugoslaviji je bil 11-krat državni prvak ter udarna moč Impola v ekipnih tekmovanjih. Že pred koncem tekmovalne kariere je vodil Impolovo pionirsko šolo, po prenehanju tekmovanj pa je bil tudi prvi trener Impola, ki je pod njegovim vodstvom osvojil tretje mesto na ekipnem prvenstvu Evrope.

 

Zadnja leta je deloval kot sodnik, za prihodnji mesec pa je napovedal slovo od blazin, na katerega je nameraval povabiti številne soborce iz Slovenije in nekdanje Jugoslavije. Umrl je zaradi srčnega infarkta.