Novice

Urška Žolnir upodobljena na poštni znamki

25. september 2012 Olimpijska reprezentanca Slovenije, Vrhunski Šport, O OKS-ZŠZ Pošta Slovenije bo v počastitev Urške Žolnir in njene zlate olimpijske medalje izdala priložnostno poštno znamko, ki bo izšla 28. septembra letos.

Pošta Slovenije je tako do sedaj z izdajo znamk počastila vse zlate olimpijske kolajne, osvojene za samostojno Slovenijo. Tako so bili na znamkah že Iztok Čop in Luka Špik, Rajmond Debevec ter Primož Kozmus. Skupini zlatih olimpijcev na znamkah Pošte Slovenije se pridružuje še Urška Žolnir za osvojeno prvo žensko posamezno zlato kolajno za Slovenijo.

 

Motivi na znamkah predstavljajo državo, ki jih izdaja, njeno naravno in kulturno dediščino, pomembne dogodke in uspehe. Čeprav upodabljanje še živečih osebnosti na poštnih znamkah, z izjemo monarhov ali predsednikov držav, ni običajno, so mnoge države naredile izjemo ravno pri vrhunskih športnikih, dobitnikih olimpijskih medalj. Generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak je na današnji slovesni promociji med drugim povedal: »Z velikim veseljem smo izdali priložnostno poštno znamko z našo zlato olimpijko. Ne le, da je sebi in Sloveniji priborila zlato olimpijsko odličje, tako imenovana »olimpijska« znamka bo še dodatno ponesla Urškino ime ter ime Slovenije ljubiteljem znamk in olimpijske tematike po vsem svetu. Naj bo Urškina zgodba o uspehu nove slovenske junakinje motivacija in spodbuda mnogim drugim, predvsem mladim, ki se podajajo na podobno pot.«

 

Tudi zlata olimpijka Urška Žolnir je vesela, da se bo v zgodovino vpisala s svojo priložnostno poštno znamko: »Zahvaljujem se Pošti Slovenije za izkazano čast in pozornost. Po vsem doživetem v zadnjih mesecih tega nisem pričakovala in sem zato še toliko bolj ponosna na, če lahko tako rečem, svojo znamko. Želim si, da bi našla posebno mesto v albumih in srcih ne le ljubiteljev znamk, temveč tudi vseh, ki  živijo s športom, ga spremljajo in navijajo za svoje favorite. Vsem, ki se zavedajo, da v življenju štejejo majhne stvari, ki naredijo življenje lepše. In če bo s to znamko potovalo kakšno pisemce z lepo vsebino, ki bo nekoga osrečilo, bom še toliko bolj zadovoljna!«

 

Priložnostna poštna znamka Urške Žolnir bo sicer izšla 28. septembra letos skupaj z ostalimi znamkami septembrskega izida. Znamko je po fotografiji Aleša Fevžerja oblikovala Irena Gubanc. Nazivna vrednost znamke je 0,92 EUR, natisnjena pa je v mali poli desetih znamk, kot je izvedba tiska vseh znamk z zlatimi olimpijci. Znamko je tiskala tiskarna AS VABA MAA iz Estonije. Ob znamki je Pošta Slovenije izdala tudi ovitek prvega dne, na pošti 3101 Celje pa bo v uporabi tudi poseben priložnostni poštni žig.

Foto:Mediaspeed