Novice

Usposabljanje strokovnih delavcev v športu

23. december 2014 Končal se je projekt usposabljanja strokovnih delavcev v športu.

Projekt Usposabljanje strokovnih delavcev v športu v letih 2011–2014 je nadaljevanje istoimenskega projekta v letih 2009–2011. Da je potreba po strokovnih kadrih na področju športa velika, dokazuje dejstvo, da je k oblikovanju projektne ponudbe pristopilo kar 75 odstotkov vseh nosilcev veljavnih programov usposabljanj, prvoten predlog izvedbe aktivnosti s področja usposabljanja in licenciranja pa je kar za 200 odstotno presegel razpoložljiva sredstva.


Cilj razpisa je bil doseči regionalno razpršeno izvajanje usposabljanj in licenciranj v športu v različnih nacionalnih panožnih športnih zvezah ter sofinancirati aktivnosti, ki bodo vsaj 2000 posameznikom zagotovile prejem javno veljavne diplome o usposobljenosti (od tega vsaj 400 ženskam) in vsaj 4000 posameznikom prejem veljavne licenco za opravljanje strokovnega dela v športu (od tega vsaj 800 ženskam) v letih 2011, 2012, 2013 in 2014.


V okviru aktualnega projekta je sodelovalo 51 partnerjev, od tega trije člani konzorcija, Twirling zveza Slovenije ter 48 nacionalnih panožnih športnih zvez in drugih športnih organizacij, ki so s pogodbo o sodelovanju pri projektu za čas trajanja projekta prenesli nekaj programov na OKS-OLIMP, d. o. o.

 

Tečaji in seminarji dostopni vsem


Konzorcij se je ves čas projekta zavzemal za trajnostni razvoj in zagotavljal regijsko, vsebinsko in finančno dostopnost tečajev in seminarjev vsem zainteresiranim.
Ponudba konzorcija je zajemala aktivnosti v 67 športnih panogah in je obsegala 210 različnih programov usposabljanj in licenčnih seminarjev, od tega 33 različnih programov usposabljanja na tretji stopnji, in 89 različnih programov usposabljanj in licenčnih seminarjev, ki od leta 2009 naprej še niso bili sofinancirani s sredstvi ESS.


Konzorcij izkazuje 98-odstotno finančno realizacijo, kar je glede na dolgo trajanje, kompleksnost in višino pogodbenega zneska, 2.973.654 evrov, izredno dober rezultat. V štiridesetih mesecih trajanja projekta je bilo izvedenih 379 brezplačnih dogodkov, kar 221 tečajev in 158 licenčnih seminarjev s področja športne rekreacije, športnega turizma, interesne športne vzgoje otrok in mladine, strokovno-organizacijskega dela v športu in upravljanja s športno infrastrukturo. Dogodke so izvajali v enajstih statisti¬nih regijah Slovenije in pri tem sledili cilju, da vključijo tudi manj razvite regije. Usposobljenost za delo v športu je pridobilo 3302 oseb, od tega 837 žensk, licenco pa 9122 oseb, od tega 1250 žensk. Navedeni podatki še niso dokončni, vsi, vključeni v proces usposabljanja, bodo imeli namreč tudi v prihodnje možnost dokončati izpitne obveznosti in pridobiti javno veljavno listino.

 

Za dvig kakovosti slovenskega športa


S finančno podporo Ministrstva za izo¬braževanje, znanost in šport ter Evropske unije so v nekaterih panogah usposobili nasploh prve kadre za delov v športu, curling, hokej na travi, motokros, speeadway, speedminton, šah in tako naprej, v drugih panogah (npr. aikido) pa prve kadre z najvišjo stopnjo usposobljenosti za delo v športu.
 
Večina nacionalnih panožnih športnih zvez in drugih športnih organizacij je že izrazila potrebo po nadaljevanju financiranja usposabljanja športnih delavcev in nadaljnji interes za sodelovanje z OKS-Olimp, d. o. o. Zveze in druge športne organizacije so podale pobudo sofinancerju, da se tudi v bodoče zagotovi kontinuiteta izvajanja projekta.

 

Zaključimo lahko, da v slovenskih športnih organizacijah obstaja potreba po usposabljanju in permanentnem izobraževanju strokovnih kadrov. Prav z novim projektom ESS bi lahko povečali število oseb, ki bi profesionalno ali prostovoljno delovale v športu, ter s tem skupaj dvignili kakovost slovenskega športa.