Novice

Usposabljanje za trenerje

02. oktober 2014 Vrhunski Šport, OSC V okviru Olimpijskega strokovnega centra je bil na Fakulteti za šport v Ljubljani organiziran dvodnevni modul strokovnega usposabljanja vrhunskih trenerjev zaposlenih na projektu Razvoj kadrov v športu, ki ga delno financira Evropska Unija, in sicer s strani Evropskega socialnega sklada.

Ena od prioritetnih nalog Olimpijskega strokovnega centra (OSC) je razvoj, usposabljanje in izpopolnjevanje znanja kadrov, ki delajo v športu. V okviru Olimpijskega strokovnega centra je bil na Fakulteti za šport v Ljubljani  organiziran dvodnevni modul strokovnega usposabljanja vrhunskih trenerjev zaposlenih na projektu Razvoj kadrov v športu, ki v nadaljevanju projekta predvideva prenos pridobljenih znanj, oplemenitenih z izkušnjami in kritičnimi mnenji trenerjev, na njihove mlajše kolege, ki delujejo v nižjih selekcijah in se ukvarjajo s perspektivnimi športniki.

 

»To usposabljanje je izjemno pomembno, narejen je prvi poskus. Trenerji bi poleg licenčnih seminarjev, morali redno imeti tudi permanentna usposabljanja. Druga stvar, ki je zanimiva, je, da bi se morali več povezovati in izmenjavati znanja po podobnih panogah; vzdržljivostne panoge, kolektivne panoge, … Samo na ta način lahko dosežemo večje učinke pri trenažnih procesih«, je koordinator usposabljanja, Janez Vodičar, povzel namen dvodnevnega modula.

 

Slušatelji, med katerimi so bili odlični slovenski trenerji, Goran Janus, Branko Zupan, Luka Žele, Primož Četrtič, Andrej Brodnik, Slavko Ivezič in mnogi drugi, so poleg teoretičnih predavanj prisostvovali tudi na delavnicah, ki so jih vodili priznani strokovnjaki, dr. Kajtna, dr. Bračič, dr. Šarabon, dr. Rauter, dr. Milič, dr. Supej, dr. Hadžič in dr. Čuk.  »To je vsekakor dobra ideja, vsak trener lahko pove svoje mnenje in tudi mi lahko izluščimo kakšne zanimivosti iz prakse. Po drugi strani je tudi pozitivno, ker lahko našim vrhunskim trenerjem predstavimo, kaj delamo in kako lahko naše znanje izkoristijo v praksi«, je po obisku fiziološkega laboratorija povedal dr. Samo Rauter, ki v praksi sodeluje tudi z odlično gorsko kolesarko Tanjo Žakelj.

 

Izobraževanje je trajalo dva dneva in je vključevalo teme s področja psihologije, vzdržljivosti, stabilnosti, agilnosti, hitrosti, biomehanike, koordinacije in regeneracije. »Dobro je, da se dobijo vsi trenerji. Tudi strokovni del prinese en pomemben temelj znanj, da lahko nadgradiš oz. zastaviš programe na tem temelju«, je izpostavil trener svetovnih prvakov Saša Taljata in Luke Božiča, Dejan Testen.

 

Naslednja modula bosta v Termah Zreče, kjer bodo obravnavane vsebine s področja medicine, psihologije in športne prehrane. »Definitivno je zelo pozitivno, da s področja znanosti interdisciplinarno obravnavamo določene stvari. Zelo pomembna pa je predvsem izmenjava mnenj med trenerji, vsi se na koncu koncev ukvarjajo z vrhunskimi športniki in kakšna dobra izkušnja iz drugega športa, lahko pomaga k boljšemu rezultatu tudi v tvojemu primarnem športu«, je povedal Miha Potočnik, selektor plavalne reprezentance.

 

»Glavni namen celotnega usposabljanja, ki se bo za trenerje zaključilo novembra z uspešno opravljeno projektno nalogo in rešenimi izpitnimi vprašanji, je prenos dodatnega znanja v povezavi z njihovimi dolgoletnimi izkušnjami iz prakse trenerjem, ki delujejo v programih mladih perspektivnih športnikov. Iščemo tudi njihov kritični pogled na izvajanje programov z namenom izboljšanja stanja ter obravnavo iz različnih zornih kotov tipičnih problemov, s katerimi se srečujejo v svojih panogah. Želimo spodbuditi ali okrepiti stalno sistematično spremljanje in vodenje razvojnih programov posameznih panog ter beleženje ključnih parametrov, ki bodo lahko v pomoč bodočim trenerjem. Kot je večkrat poudarjeno, se bo potrebno za ohranjanje stika z najuspešnejšimi športnimi državami zanašati predvsem na znanje in vztrajno delo, ki lahko pogosto nadomesti pomanjkanje številčnosti selekcij in pomanjkanje finančnih sredstev. Takšne in podobne aktivnosti so zato na visokem mestu pomembnosti delovanja Olimpijskega strokovnega centra«, je povedal njegov direktor Blaž Perko.