Novice

Utrecht v znamenju mladih

14. julij 2013 Utrecht 2013 Na odprtju iger na stadionu Galgenwaard se je predstavilo 73 slovenskih tekmovalcev. Zastavo je nosila judoistka Patricija Brolih, ki je na zadnjem Ofemu v Trabzonu osvojila bronasto odličje.

Igre je uradno odprl nizozemski kralj Willem-Alexander, med prisotnimi so bili tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge, ki je sicer eden od pobudnikov OFEM-a, Patrick Hickey, predsednik Evropskega olimpijskega komiteja, nekdanji plavalni zvezdnik in direktor OFEM-a v Utrechtu Pieter van den Hoogenband in mnogi drugi.

 

Zbranim na stadionu, ki sprejme dobrih 24 tisoč gledalcev, so se predstavili mladi športniki iz 49 evropskih držav, med njimi tudi reprezentanca Slovenije. Zastavo je nosila Patricija  Brolih, za njo pa so korakali slovenski tekmovalci iz osmih športnih panog - atletike, cestnega kolesarstva, športne gimnastike, juda, plavanja, odbojke, rokometa in tenisa. Kot se spodobi za tovrsten dogodek, je zagorel tudi olimpijski ogenj, ki sta ga na prizorišče prinesli večkratni dobitnici olimpijskega odličja, paraolimpijka Esther Vergeer (štirikratna zaporedna paraolimpijska prvakinja v tenisu) in Leontien van Moorsel (dobitnica štirih olimpijskih medalj).

 

Dvanajsti poletni OFEM se v ponedeljek začenja še v tekmovalnem smislu. Rokometaši se bodo že jutri pomerili z Norvežani, odbojkarice čaka tekma proti Turkinjam, plavalec Chad Andoljšek se bo predstavil na 50 m prosto, tenisači Gregor Kokalj, Tino Kovačič, Hana Mraz in Nika Kozar bodo nastopili v posamični konkurenci in nato še v dvojicah. Prvi nastopi čakajo tudi atlete Urško Doberšek (100 m), Aneja Zupanca in Ino Rojnik (400 m) ter Axela Luxo (skok v višino).

Otvoritev OFEM Utrecht 2013