Novice

V Bakuju nezaželen tudi Amnesty International

10. junij 2015 Baku 2015 Predstavniki organizacije za človekove pravice Amnesty International ne smejo potovati v Azerbajdžan.

"Azerbajdžan trenutno ni v položaju, da bi izrekel dobrodošlico Amnesty Internationalu," so londonskega ambasadorja Azerbajdžana povzeli pri tej organizaciji, danes poročajo agencije.
Osnovni namen organizacije pri obisku v Bakuju med premiernimi evropskimi igrami, ki se začenjajo v petek, je bil, da opozorijo na kršenje človekovih pravic in omejevanje medijske svobode v državi. V Bakuju je Amnesty International načrtoval tudi novinarsko konferenco.


V Azerbajdžanu pa so mnenja, da trenutek za to enostavno ni pravi in da naj organizacija počaka do konca evropskih iger. "A odgovorni s tem niso uničili naše misije. Še enkrat več so potrdili obupane poskuse, da skušajo okrog organizacije iger zgraditi območje brez vsake kritike," pa je na potezo Azerbajdžana odvrnil Denis Krivošejev iz AI.


Azerbajdžanska vlada je že dlje, v velikem obsega pa prav v dneh pred izvedbo krstnih evropskih iger, tarča kritike, da krši človekove pravice, preganja medijsko svobodo in politične nasprotnike.