Novice

V Bakuju uspešno testirali centralni stadion za evropske igre

12. maj 2015 Baku 2015 Stadion, ki bo gostil odprtje in zaprtje premiernih evropskih iger v Bakuju, je uspešno prestal test, so potrdili organizatorji.

V posebni vaji je sodelovalo 15.000 prostovoljcev, ki sodelujejo na igrah.
Prireditelji niso testirali le stadiona, ampak tudi mestni transport, pa koordinacijo vstopa in odhoda gledalcev, prostore VIP, varnost, sistem prodaje in kontrole vstopnic ter druge dejavnike, ki bodo odločilni na igrah. "Z našega vidika je bila vaja zelo pomembna, saj smo dobili potrditev, da smo popolnoma pripravljeni in lahko zagotovimo vrhunsko prireditev," je ob tem povedal vodja organizacije Simon Clegg ter se zahvalil tudi vsem prostovoljcem za sodelovanje. Slednji so na stadionu slišali tudi pesem Baku Sings, ki jo poje Tunzale, napisana pa je bila posebej za igre.

 

Baku pa med drugim doživlja tudi teste tekmovališč. Kolesarsko dirko po Azerbajdžanu je konec tedna dobil Slovenec Primož Roglič. Prejšnji teden so v državi izpeljali tudi prvo triatlonsko tekmo sploh, pri tem pa je zanimivo tudi dejstvo, da so v Azerbajdžanu triatlonsko zvezo ustanovili šele leta 2013, nekaj mesecev po tem, ko so dobili evropske igre. Že teden dni prej so v Bakuju preizkusili tudi nov kolesarski park za tekmovanja v BMX.


V drugi polovici aprila so prireditelji testirali tudi dvorano Crystal Hall, kjer bodo tekmovanja v boksu, dvorana pa je slavna tudi zaradi prireditve Pesem Evrovizije. Dvorana Hejdar Alijev Arena je gostila rokoborsko tekmo.


Še naprej uspešno poteka tudi pot tako imenovane olimpijske bakle, vse več pa je tudi novic, ki spremljajo takšno prireditev. Med drugim bo kolesar s Portugalske prekolesaril celo Evropo, da bo pravočasno prišel v Azerbajdžan, vse več športnikov pa je ambasadorjev iger.