Novice

V Hamburgu v boj za OI z okolju prijazno in vzdržno kandidaturo

16. julij 2015 Mednarodne zadeve Odločitev o gostitelju olimpijskih iger leta 2024 bo padla šele čez dve leti.

A v Hamburgu so že predstavili načrte, kako bodo videti olimpijske igre, če jih bo gostilo to severnonemško pristaniško mesto.


Prva naloga mestnih veljakov bo vzdržnost - igre bodo takšne na ekološkem, socialnem in ekonomskem področju. "Želimo pokazati, da smo to sposobni narediti. Področja skrbi za okolje, sociale in ekonomije bodo najpomembnejša, to pa bi lahko tehtnico nagnilo v prid Hamburgu," je prepričan Jens Kerstan, ki vodi projekt kandidature za OI v tem mestu.


Med drugim bodo skušali kar najmanj obremenjevati okolje, zato bodo zasnovali posebna področja, kjer bo promet motornih vozil prepovedan ali močno omejen. Ne gledajo pa smo na čas iger, če jih bodo dobili, ampak tudi v prihodnost, saj naj bi v načrtovani bodoči olimpijski vsi tudi po končanem tekmovanju dovolili največ 25 odstotkov prometa z avtomobili glede na druge dele mesta.


Načrti obsegajo tudi na videz manj pomembne malenkosti, kot so osvetlitve prizorišč, sedeži na športnih prizoriščih ali problematika tiskanja vstopnic za tekmovanja. Prizadevali pa si bodo tudi za čim boljše razmere za delavce, ki bodo gradili olimpijske objekte.
Če bodo vse te zamisli lahko uresničili, bodo v Hamburgu vedeli septembra 2017, ko bo Mednarodni olimpijski komite izbral prireditelja za igre leta 2024. Poleg Hamburga so za zdaj kandidati še Boston, Rim, Pariz in Budimpešta.