Novice

V Lillehammer bo odpotovalo 19 mladih športnikov

05. februar 2016 Lillehammer 2016 Norveška bo od 12. do 21. februarja gostila druge mladinske zimske olimpijske igre.

Premierne leta 2012 v Innsbrucku so bile s sedmimi kolajnami zelo uspešne za mlade slovenske športnike. V Skandinavijo bo v skladu z najnovejšim seznamom odpotovalo 19 mladih športnikov.


Gostitelj druge izvedbe mladinskih zimskih olimpijskih iger v zgodovini je Lillehammer, ki je bil leta 1994 že prizorišče zimskih olimpijskih iger. Tekmovanja mladinskih olimpijskih iger bodo tudi v Hamarju, Gjoeviku, Oeyerju in Oslu.


Za sedemdeset olimpijskih kolajn se bo potegovalo 1100 mladih športnikov, starih od 15 do 18 let, iz 70 držav sveta. Med njimi tudi 18 športnic in športnikov iz Slovenije. Uradna predstavitev slovenske olimpijske reprezentance Lillehammer 2016 je bila včeraj na Bledu

.
Slovenci bodo nastopali v sedmih disciplinah, v alpskem smučanju Anže Čufar, Živa Otoničar, Meta Hrovat, v biatlonu Blaž Debeljak, Klemen Vampelj, Tais Vozelj, v deskanju na snegu Tit Štante, Eva Kralj, Kaja Verdnik, v nordijski kombinaciji Vid Vrhovnik, v smučanju prostega sloga Maksimilijan Blažon, Luka Štros, v teku na smučeh Luka Markun, Vili Črv, Nina Klemenčič, Anja Mandeljc. Na letalu za Norveško bosta tudi smučarska skakalca Bor Pavlovčič in Ema Klinec, brez vsakršnega dvoma prva slovenska adutinja, ki je letos že trikrat stala na odru za zmagovalke v svetovnem pokalu smučark skakalk, z drugim mestom v Saporu in tretjima mestoma v Oberstdorfu in Zau.


Sprva je bilo v načrtih, da bi na mladinskih igrah nastopil Domen Prevc, mlajši brat slovenskega asa Petra Prevca, a se je skupaj s strokovnim vodstvom v smučarskih skokih odločil, da bo raje nastopal v svetovnem pokalu med člansko elito. Že na seznamu za Norveško je bila tudi smučarka prostega sloga Nina Arh, a bo zaradi obnovljene poškodbe kolena ostala doma. Prav tako je tik pred zdajci udeležbo na igrah odpovedal alpski smučar Tadej Paščinski, prav tako zaradi poškodbe.


Slovenija je bila pred štirimi leti v Innsbrucku s sedmimi kolajnami med najuspešnejšimi reprezentancami. Prvo in doslej edino slovensko zlato kolajno na zimski izvedbi MOI je v smučarskih skokih osvojil Anže Lanišek.
Alpski smučar Miha Hrobat v kombinaciji, deskar Tim-Kevin Ravnjak v snežnem žlebu, Anamarija Lampič v smučarskem teku so bili zaslužni za tri slovenska posamična srebra. Ekipna srebrna kolajna je Sloveniji pripadla v smučarskih skokih v mešani moštveni preizkušnji, in sicer po zaslugi Urše Bogataj, Luke Pintariča in Anžeta Laniška. Bogatajeva je osvojila bron tudi v posamični preizkušnji smučark skakalk, tekačica Lea Einfalt pa je bila bronasta v smučarskem teku.

 

Na Norveško bo odpotoval prav tako eden najboljših slovenskih kanuistov Anže Berčič, ki se bo mladinskih olimpijskih iger udeležil v vlogi mladega ambasadorja. Berčič ne bo edini slalomist na divjih vodah v vlogi mladega ambasadorja. Francoska ekipa je namreč za svojo ambasadorko izbrala slalomsko reprezentantko Nourio Newman.
Na seznamu je tudi fizioterapevtka Nežka Poljanšek, ki je skrbela za najboljšo slovensko športnico Tino Maze.