Novice

V London tudi Kobe in Savšek

22. april 2012 Vrhunski Šport, London 2012 Na OI v London potujeta tudi tekač Primož Kobe, ki je izpolnil A maratonsko normo in kanuist Benjamin Savšek, ki je bil najboljši v internih kvalifikacijah.

Oba mora sicer potrditi še IO OKS, 3.7. 2012. Savšek je bil na izbirnih tekmah v Solkanu in Tacnu poražen le v nedeljskem polfinalu, a odločilno zmago, ki mu je zagotovila pot v London, je dosegel v finalu mednarodne tekme za točke ICF. Savšek je v njem premagal Anžeta Berčiča in Italijana Roberta Colazingarija, sledila pa sta Blaž Cof in Jure Lenarčič. V ekipi za EP sta ob Savšku še Anže Berčič in Lenarčič, ob omenjenih pa bo v svetovnem pokalu tekmoval še Cof.

 

"Zdi sem mi, da mi je letos kar šlo na izbirnih tekmah. Zgleda, da je nekaj na tem, dobil sem tudi na psihični pripravi, da sem zdržal ta pritisk. Treba je bilo tekmo odpeljati tako, da sem odpeljal tudi varno. To sem delal tudi na treningih, zdaj pa sem to še realiziral na tekmah. Upam, da bo tako šlo tudi skozi vso sezono," je najprej dejal Savšek in dodal, da ga kmalu čaka ogled olimpijske proge: "Najprej grem v London, da vidim prizorišče, če se je kaj spremenilo od lanskega leta. To je zame prvi takšen dogodek, moram še malo prespati in nato postaviti nov cilj. Proga mi je sicer kar všeč, voda je dosti divja, čoln je, vsaj mislim tako, pravi. Znam izkoriščati valove in mislim, da mi je proga kar pisana na kožo."

 

Slovenski atlet Primož Kobe je na maratonu v Linzu zasedel četrto mesto in si s časom 2:14:50 zagotovil tudi normo A za olimpijske igre v Londonu. Daneja Grandovec je zmagala in z 2:41:20 dosegla normo B za OI. Pred Kobetom so bili le trije kenijskimi tekači. Najhitrejši je bil Josphat Keiyo (2:11:18). Kobe je trenutno edini med slovenskimi maratonci, ki ima normo A za OI in je s tem že potnik za OI, med atletinjami pa nima nobena Slovenka še norme A.

 

"Začel sem v skupini z Avstrijci, ki so imeli tudi dva narekovalca tempa. Ker sem se dobro počutil, sem na 35 km pospešil in pridobil tistih nekaj sekund, da sem ulovil normo A za OI. Razmišljal sem, da bi tekel tudi hitreje, vendar je bilo preveč vetra, zato sem čakal v skupini na zaključek. Zadnji del mi je zelo dobro uspel. Škoda le, da nisem imel hitrejše skupine, saj bi lahko tekel pod dvema urama in 14 minut. Sedaj me čaka počitek, za mano je namreč veliko treninga, potem pa bodo na vrsti priprave za OI. Januarja 2010 sem začel z rednimi in pravimi treningi ter tekmovalno atletiko, pred tem sem bil le rekreativec. Na maratonu v Berlinu leta 2009 sem odkril, da imam velik potencial in odločil sem se za atletiko. V zelo kratkem času mi je uspelo priti tudi na OI, v dobrih dveh letih," je dejal 30-letni Kobe, ki je tri minute zaostal za slovenskim rekordom Romana Kejžarja, ki je tudi njegov trener.

 

 

 

Primož Kobe

Benjamin Savšek (foto: arhiv KZS)