Novice

V olimpijski čakalnici tudi bowling, športno plezanje, rolanje in deskanje na vodi

23. junij 2015 Mednarodne zadeve Prireditelji poletnih olimpijskih iger, ki bodo leta 2020 v Tokio, so določili ožji seznam športnih panog, s katerimi bi razširili olimpijski program ter s tem olimpijsko družino športov.

V olimpijski čakalnici je osem panog, baseball s softballom, bowling, karate, rolanje, športno plezanje, squash, deskanje na vodi in borilna veščina wushu.


Če se upošteva velika japonska ljubezen do sicer ameriškega športa baseballa, je že zdaj mogoče napovedati, da sta prav moški bejzbol in ženski softball glavna favorita za vnovično vključitev v olimpijsko športno družino. Baseball in softball sta bila sicer že na olimpijskem programu, a so ju po olimpijskih igrah v Pekingu izključili.
Tudi ostale discipline v čakalnici imajo že precej dolgo zgodovino neuspešnega kandidiranja za nastop na olimpijskih igrah.


Mednarodni olimpijski komite bo seznam udeleženk olimpijskih iger v Tokiu določil 30. septembra. Upoštevajoč precejšnjo konservativnost pri dodeljevanju olimpijskih vstopnic ima največjo možnost zgolj ena disciplina. Predstavniki mednarodne olimpijske družine bodo dokončno odločitev sprejeli avgusta prihodnje leto, ko se bodo sestali pred olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru.


Stroga in restriktivna politika pri določanju olimpijskega programa naj bi se spremenila z novo olimpijsko agendo in prenovo pod novim predsednikom olimpijskega komiteja Nemcem Thomasom Bachom. Seveda pa je vprašanje, za koliko novih tekmovanj in turnirjev naj bi obogatili program, glede na pravilo Mednarodnega olimpijskega komiteja o največ 28 olimpijskih panogah. Širitev je povezana tudi z denarnim vložkom, saj naj bi obveljalo, da lahko na enih igrah nastopi največ 10.500 športnikov, ki se potegujejo za 310 medalj.


Med tistimi športi, ki so izpadli že pri tokijskih organizatorjih olimpijskih iger leta 2020 so denimo ameriški nogomet, polo, racquetball in sumo. Vsekakor pa bodo v prednosti za vključitev v olimpijski program tista tekmovanja, ki uživajo priljubljenost med mladimi in za katere ne bo treba zgraditi (pre)drage infrastrukture.