Novice

V Singapurju aktivni tudi kolesarji, atleti in jadralci

18. avgust 2010 Vrhunski Šport

Poleg plavalnih in veslaških polfinalnih odločitev na mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju so danes Slovenci imeli še nastope v gorskem kolesarstvu, začeli so jadralci in atleti.

 

Kolesar Urban Ferenčak je dosegel vrhunski rezultat. Na preizkušnji z gorskimi kolesi je bil šesti, vendar ta dosežek ne bo štel v njegov posamični izkupiček na igrah. MOK je namreč med športe, ki imajo na OI prirejen program in drugačna pravila, uvrstil tudi kolesarstvo. Tako morajo vsi tekmovalci prevoziti nekakšno kombinacijo dveh disciplin, vsak prispeva točke, na koncu pa bodo podelili medalje le v ekipni konkurenci. Ferenčak je tako klub odličnemu dosežku potarnal zaradi čudnih pravil: "Moje šesto mesto čez nekaj časa ne bo veliko štelo, zanj bom vedel samo jaz in domači. Nisem najbolje startal, a sem prišel že do četrtega mesta. Potem me je nekoliko zvilo zaradi vročine, a sem se spet sestavil in prišel do konca."

 

Nastopila je tudi Nika Kožar, ki pa je imela smolo. Zaradi odlomljenega pedala je bilo po dveh krogih konec možnosti za vrhunski dosežek, vendar je morala vztrajati do konca, saj bi sicer Slovenija dobila še kazenske točke. Kožarjeva je tako osvojila 25. mesto. Zdaj jo čakata še preizkušnji v kronometru in z BMX-om, kjer nima nobenih izkušenj, pa čeprav je po osnovni "športni izobrazbi" pravzaprav triatlonka, kjer pa je slovensko mesto na igrah dobila Monika Oražem.

 

Brez takšnih težav je svoje delo opravil Jaka Žulič. Prvi od četverice slovenskih atletov in igrah je imel danes kvalifikacije v metu diska. V tretji seriji je vrgel 58,25 metra, popravil svoj osebni rekord in se s četrtim dosežkom gladko uvrstil v finale.

 

Jadralca Žan Luka Zelko in Eva Peternelj sta na regatnem polju v morju na jugu Singapurja odjadrala prva plova. Peterneljeva je bila 16. in 18., skupno je na 20. mestu, medtem ko je Zelko po dveh plovih na 12. mestu, bil pa je deseti in 14.