Novice

V slovenskem taboru zadovoljni z olimpijskim žrebom

30. april 2016 Rio 2016 V Rio de Janeiru so izžrebali skupine olimpijskega rokometnega turnirja.

Slovenci bodo na avgustovskih olimpijskih igrah igrali v skupini B z Egiptom, Nemčijo, Švedsko, Poljsko in gostiteljico Brazilijo.

V skupini A so Argentina, Katar, Hrvaška, Danska, Francija in Tunizija.

 

Slovenija bo igrala proti zmagovalki kvalifikacijskega turnirja v Gdansku Poljski, Švedski, drugouvrščeni reprezentanci na kvalifikacijskem turnirju v Malmöju (zadnjo medsebojno tekmo sta Slovenija in Švedska odigrali prav na omenjenem turnirju, zmage s 24:23 so se veselili Skandinavci), drugouvrščeni ekipi s kvalifikacijskega turnirja v Gdansku Tuniziji, evropski prvakinji Nemčiji in afriškemu prvaku Egiptu.
"Z žrebom sem zadovoljen, saj se mi zdi, da je skupina A za odtenek težja od naše. Spet, že tretjič letos, se bomo pomerili z neugodnimi Švedi, gostitelji Brazilci, ki so izbrali skupino B, ker verjetno mislijo, da bodo lažje napredovali, Egiptom, ki je bil na afriškem prvenstvu boljši in veliko bolj neugoden od Tunizije, Poljaki, ki so na domačem evropskem prvenstvu igrali sijajno in imeli zgolj eno slabo tekmo s Hrvati ter Nemci, ki so kot evropski prvaki zagotovo favoriti te skupine. Mi smo pokazali, da lahko igramo z vsakim, zato je naš cilj, da prvi del končamo čim višje na lestvici, kar bi nam prineslo bolj ugodnega tekmeca v četrtfinalu," je po žrebu razmišljal selektor Slovenije Veselin Vujović.


"Obe skupini sta zelo močni, saj se je rokomet v zadnjih letih tako razvil, da so vse ekipe kakovostne, sploh pa na olimpijskih igrah, kjer so zbrani le najboljši. Vseeno mislim, da je bil žreb dober in da so vse reprezentance, s katerimi se bomo pomerili v prvem delu, premagljive. Če bomo želeli poseči po dobrem rezultatu, bomo morali igrati tako kot znamo," pa pravi slovenski reprezentant Jure Dolenec.


Predtekmovalni del tako moškega kot ženskega turnirja bo v dveh skupinah, v vsaki je po šest moštev. Najboljše štiri se uvrstijo v četrtfinale. Rokometne boje bo gostila Arena Futura, potekali bodo med 6. in 21. avgustom.


Slovenski rokometaši so bili do sedaj dvakrat na OI. Leta 2000 so v Sydneyju končali na osmem mestu, leta 2004 v Atenah pa na 11.
Na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu pred štirimi leti so olimpijski prvaki postali Francozi, prvakinje pa Norvežanke.