Novice

V slovenskem taboru zelo pozitivni vtisi v Azerbajdžanu

10. junij 2015 Baku 2015 Slovenska odprava na krstnih evropskih igrah je v Azerbajdžanu preživela prve dve noči in kot pravijo v vodstvu reprezentance, so z doslej videnim zelo zadovoljni.

Športniki na prizorišču že trenirajo, v športni vasi so Slovenci vzpostavili svojo ambulanto, potekajo pa tudi zadnji dogovori med vodstvom in ekipami.


"Prvi vtisi so zelo pozitivni. Vse stvari, ki so najavljene in napisane, držijo in tudi pri manjših prilagoditvah ni težav. Lokalni organizatorji se držijo pravil, včasih je kakšno med njimi težko razumeti, a ko se navadiš, gre," je novinarjem povedal Blaž Perko iz Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je zelo zadovoljen tudi z namestitvijo, prehrano, še bolj pa z dejstvom, da v ekipi ni nobenih zdravstvenih težav.


Perka je navdušila tudi reakcija prirediteljev ob prvih nenadejanih težavah, kar napoveduje, da se bodo gostitelji potrudili znajti na vsakem koraku. "Težave jim je povzročil močan veter, prenehala je delovati glavna jedilnica in to so znali hitro in učinkovito rešiti." Po Perkovem mnenju so s tem opravili zelo pomemben test.


A logistične težave se bodo bržkone pokazale šele s tekmovanji, kjer je najpomembnejši transport. "Logistično bo zelo zahtevno tudi odprtje. Tam se pričakuje veliko svetovnih voditeljev, najavljen je tudi ruski predsednik Vladimir Putin in takrat je veliko dodatnih varnostnih ukrepov, ki jih mi seveda ne poznamo. Delček tega smo doživeli že v torek, ko je vas obiskal domači predsednik Ilham Alijev. Gibanje je bilo malo omejeno, a se pač prilagodiš in gre."


V slovenskem taboru so še enkrat poudarili, da na prvenstvu največ pričakujejo od judoistov, pa taekwondoistov, strelcev, telovadca Saša Bertonclja, namiznoteniškega igralca Bojana Tokiča, pa tudi od košarkarjev v igri 3 x 3. "Kakšno visoko uvrstitev morda lahko pričakujemo že v soboto, ko bo med gorskimi kolesarkami nastopila Blaža Klemenčič, saj je v preteklosti že osvajala medalje," je še dodal Perko.


Zelo dobro razpoložen je tudi tiskovni predstavnik slovenske vrste Brane Dmitrović, ki pravi, da so slovenski športniki, v neposredni bližini so tudi Srbi in Hrvati, nameščeni v eni boljših vasi za športnike, kar jih je doslej videl. Temu je dodal, da so prizorišča izjemno lepo pripravljena in da po organizaciji Baku nikakor ne zaostaja za prireditelji zadnjih olimpijskih iger v Londonu ali pa tistimi v Pekingu 2008.


Baku pa seveda že piše svoje prve male zanimive zgodbe. V slovenskem taboru je za takšno poskrbela Ljudmila Korolenko, trenerka telovadke Saše Golob, ki je potem, ko slovenskim telovadcem še ni bil omogočen trening v Bakuju, uporabila "stare sovjetske" veze in svoji varovanki ter Sašu Bertonclju zagotovila trening v drugi dvorani v mestu.