Novice

V Tbilisiju so od danes naprej glavni športniki

27. julij 2015 Tbilisi 2015 S slavnostnim odprtjem na nogometnem stadionu Miheil Meskhi v glavnem mestu Gruzije Tbilisiju se je začel 13. poletni olimpijski festival evropske mladine.

Na njem se bo predstavilo 60 slovenskih tekmovalcev iz sedmih športov, ki s prvim tekmovalnim dnem začenjajo danes.


Slovenija v vročem Tbilisiju nima športnikov v košarki in odbojki, se bodo pa zato mladi športniki borili v judu, atletiki, športni gimnastiki, plavanju, tenisu, kolesarstvu in rokometu.

 

Na zadnjem Ofemu pred dvema letoma v Utrechtu so se Slovenci izkazali z rekordnimi 11 medaljami. Do zlata so prišle odbojkarice, atletinja Aneja Simončič in rokometaši, srebrna je bila atletinja Leda Krošelj, bronasti pa judoisti Andreja Leški, Luka Harpf in Rok Polajžer ter atletinji Lara Omerzu in dvakrat Tina Božič, tretja je bila še plavalka Neža Kocijan.


Otvoritvena slovesnost na drugem največjem stadionu v državi, ki sprejme nekaj več kot 27.000 ljudi in je poimenovan po enem najboljših gruzijskih nogometašev vseh časov, je postregla s šovom, kot se za tovrstne dogodke spodobi. V njem je sodelovalo več kot 1500 nastopajočih, mlade športnike so nagovorili odgovorni za OFEM - predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Patrick Hickey, gruzijski premier Irakli Garibašvili in predsednik Ofema v Tbilisiju Aleksi Ahvlediani, na koncu ni manjkal niti najbolj slavnosten trenutek - prižig olimpijskega ognja. Slovensko zastavo je nosila atletinja Maja Bedrač, ki je pred dnevi v Caliju na svetovnem prvenstvu za mlajše mladince osvojila bron v skoku v daljino.


V vročem oziroma toplem Tbilisiju, v gruzinščini pravzaprav tbili pomeni topel, bo v šestih tekmovalnih dneh na prizorišča stopilo okrog 3500 športnikov iz 50 držav.
Od Slovencev bodo prvi tekmovalni dan nastopili tenisači Kaja Juvan, Nika Radišić, Matic Podlipnik in Rok Komac, plavalci Dejan Šteharnik, Janja Jamšek, Katrin Kristan, Pika Perenič, David Mihalič in štafeta Tina Čelik-Janja Šegel-Janja Jamšek-Pika Perenić, atleti Eva Pepelnak, Matevž Cimermančič in Karin Gošek ter rokometna ekipa, ki jo v prvem krogu čaka Francija.