Novice

V Trabzonu še ni konec kolajn

29. julij 2011 Vrhunski Šport V Trabzonu je Žiga Ručigaj na enodnevni cestni dirki osvojil zlato kolajno, srebrno si je v judu priborila Aja Gačnik Zupanc (do 70 kg), Patricija Brolih pa je bila bronasta.

Na 11. olimpijskem festivalu evrpske mladine v turškem Trabzonu je slovenski kolesar Žiga Ručigaj na enodnevni cestni dirki osvojil zlato koljno. Tik pred ciljem 70,8 kilometra dolge preizkušnje je opravil še z zadnjim tekmecem in slovenski delegaciji v Turčiji po judoistki Anji Štangar, zagotovil drugo zlato odličje na letošnjih igrah.

Srebrno kolajno si je v judu priborila Aja Gačnik Zupanc (do 70 kg), Patricija Brolih pa je bila bronasta v kategoriji do 63 kg.

 

"Počutil sem se dobro, sploh v zadnjem krogu. Imel sem še dobre noge, v zadnji klanec je napadel Poljak. Jaz sem ga ujel, na ravnini mi je veliko pomagal in me vlekel. Pred ciljem je imel precej prednosti, zaradi trenerja, ki mi je veliko pomagal, pa sem zmagal," so bile prve besede člana KK Radenska KD Življenje, ki je še dodal: "Zadnje tri kroge sem bil v ospredju, zadnja dva kroga pa sem se skril, da sem prihranil energijo za konec. Pred ciljem sem se počutil še dovolj močnega za napad in izšlo se je." Ručigaj je sicer ciljno črto v središču mesta prečkal s časom 1:47,10. Dobro sta se odrezala tudi preostala slovenska kolesarja. Gašper Katrašnik je končal na osmem mestu s časom 1:48,07, Blaž Šuštar pa je bil 73. (1:48,41). "Tekma se je odvijala po načrtih. Dogovorjeni smo bili, da bomo skušali vsak pobeg nevtralizirati in biti zraven ter z ekonomično vožnjo priti čez klance. Izkazalo se je, da so fantje ubogali. V začetku zadnjega kroga sta ušla Ručigaj in Danec, ki je bil nato drugi, v ozadju pa sta veliko delo opravila Blaž Šuštar in Gašper Katrašnik, ki sta nevtralizirala vsak poizkus napada, zato brez njiju ta medalja ne bi bila tako zlata, kot je. Žiga je opravil še svoj del, prehitel je Danca in imamo zlato medaljo. To je zmaga celotne ekipe," pa je dodal trener slovenskih kolesarjev Miha Koncilija, ki se je v družbi serviserja Boštjana Kavčnika po podelitvi medalj okopal v mestni fontani.

 

Za slovensko judoistično ekipo pa je sledil nov uspeh. Po zlatu Anje Štangar in srebru Adriana Gomboca si je srebrno medaljo priborila še Aja Gačnik Zupanc (do 70 kg). Članica JK Z'dežele Sankaku je najprej premagala Nemko Anno Mario Andreo Wagner, nato pa še Poljakinjo Beato Anno Pacut in Nizozemko Sanne Van Dijke. Premoč je morala priznati Hrvatici Brigiti Matić, ki ji je tako odvzela odličje zlatega leska. Patricija Brolih (do 63 kg), članica JK Bežigrad, je bila v prvem krogu prosta, nato pa je zabeležila poraz proti Izraelki Bar Farin in sledili so boji v repasažu. Tam je premagala Slovakinjo Adelo Jakubcovo, Italijanko Ilarijo Peirano in Poljakinjo Agnieszko Karolino Nieczwiedz. V finalu repasaža jo je nato čakala prav izraelska tekmica, ki jo je izločila v drugem krogu, Slovenka pa se je na koncu veselila bronastega odličja.

 

Na atletski stezi so se predstavili štirje mladi slovenski atleti. Eva Trošt je nastopila na 400 m z ovirami in s časom 1:01,43 zasedla peto mesto. Claudia Štravs je kladivo vrgla 51,75 m, kar je zadostovalo za končno deveto mesto. David Kastrevc je nastopil v finalu meta kopja in z 65,60 m popravil svoj osebni rekord, tekmovanje pa je končal na 12. mestu, na istem mestu pa je končal tudi Luka Žontar, ki je na 200 m tekel 22,02.

 

Po dnevu premora so se v bazen podali tudi slovenski plavalci. Nastja Govejšek je v kvalifikacijah na 50 m prosto plavala 26,52 in se kot četrta uvrstila v finale, nato pa s časom 26,28 končala tik pod odrom za zmagovalce. Gaja Natlačen se je na 200 m prosto prav tako s četrtim časom kvalifikacij (2:06,43) prebila v finale, kjer je nato plavala 2:06,81 in zasedla peto mesto. V kvalifikacijah je bila četrta tudi Lota Zala Gomezelj (2:39,16), ki je v finalu s 2:39,30 končala na sedmem mestu. Tjaša Pintar je na 400 mešano plavala 5:05,34, kar je zadostovalo za šesto mesto v kvalifikacijah, v finalu pa je svoj dosežek še popravila in s časom 4:57,83 končala kot četrta. Iza Senčar na 100 m hrbtno je s časom 1:06,79 kvalifikacije končala kot deseta in si zagotovila nastop v finalu B, kjer pa je v popoldanskem finalu s 1:06,92 tekmovanje končala kot dvanajsta. Peter John Stevens je plaval na 100 m prsno in si s 1:05,08 priplaval popoldanski finalni nastop, v katerem je nato s 1:05,37 zasedel sedmo mesto. Miha Bernat na 200 m delfin je tekmovanje končal v kvalifikacijah, plaval je 2:16,82, kar je zadostovalo za končno 25. mesto.

 

Slovenski teniški igralki Natalija Šipek in Pia Čuk sta odigrali polfinalni obračun z Italijankama, ki sta pot slovenske dvojice končali tik pred zadnjo stopničko. Izgubili sta s 3:6 in 4:6 v nizih.

 

Prvo zmago v Trabzonu so vknjižile tudi slovenske odbojkarice, ki so s 3:0 (21, 13, 23) premagale Slovaško. V petek jih čaka še zadnja tekma, proti belgijski ekipi se bodo borile za končno peto mesto.

 

Danes  je na OFEM-u zadnji tekmovalni dan, ki bo poln slovenskih nastopov. Robert Renner (skok s palico) in Katja Zof (kopje) bosta še zadnja atleta, ki bosta skušala priti do medalje. Judoist Andraž Špiler (nad 90 kg) bo stopil na tatamije in skušal slovenskemu judu priboriti še eno odličje. V bazen bodo še zadnjič skočili plavalci, med njimi Stevens (100 m hrbtno), Pintar (100 m prsno), Aljaž Gorza (200 m prosto), Bernat (400 m mešano), Natlačen (800 m prosto) in pa ženska štafeta (4x100 m mešano) v postavi Govejšek, Pintar, Sajovec in Senčar. Slovenska odbojkarska reprezentanca bo proti Belgiji igrala za peto mesto.