Novice

V Trabzonu zagorel olimpijski ogenj

25. julij 2011 Vrhunski Šport Na 11. OFEM-u so včeraj uradno odprli igre. Na stadionu Hüseyin Avni Aker, kjer je potekala slovesnost, je zagorel tudi olimpijski ogenj.

Na več kot dveurnem odprtju je zbrane športnike nagovoril  turški premier Recep Tayyip Erdogan, ki je zbranim zaželel veliko užitka, posebej pa se je zahvalil evropskemu olimpijskemu komiteju, ki jim je dal priložnost organizirati ta dogodek. Nekaj besed sta spregovorila tudi tudi minister za šport Suat Kilic in predsednik evropskega olimpijskega komiteja Joseph Hickey. Ob koncu uradnega dela so na stadion prinesli olimpijsko zastavo, ki je nato zaplapolala na povsem polnem stadionu, ki sprejme dobrih 24.000 gledalcev, nato pa je zagorel tudi olimpijski ogenj, ki mu je sledil dolg ognjemet. Ob navdušenju domačih gledalcev se je predstavila tudi uradna maskota iger Hamsi, ki predstavlja prebivalce mesta, polnih življenja in optimizma, prav takšnih, kot so športniki in vsi, ki so tako ali drugače vpleteni v OFEM.

 

Danes čaka športnike in športnice prvi dan tekmovanj. Predstavili se bodo atleti, tenisači, telovadci, odbojkarice in plavalci, slednji pa lahko posežejo tudi po prvih medaljah. Nastja Govejšek (100 m delfin), Peter John Stevens (200 m hrbtno), Miha Bernat (200 m mešano), Gaja Natlačen (400 m prosto) in štafeta Govejšek/Natlačen/Tjaša Pintar/Kaja Sajovec (4x100 m prosto) se bodo skušali prebiti v finale in nato z nekaj sreče prinesti slovenski delegaciji morebitno prvo medaljo. V kvalifikacije se bodo podali tudi atleti. Nadaljnje nastope si bodo skušali prislužiti Jan Petrač (1500 m), Tina Slejko (100 m) in Anja Benko (400 m). Slovenske odbojkarice se bodo v skupinskem delu najprej pomerile z Italijankami, začetek tekmovanj pa čaka tudi tri slovenske gimnastičarje, Luko Kiška, Matica Pečana in Žigo Potočnika, ki se bodo predstavili v mnogoboju.