Novice

V UKC Ljubljana odpirajo kardiološki center za športnike

23. oktober 2014 Vrhunski Šport, OSC V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana začenja z delom center za športno kardiologijo.

Obravnavali bodo tako vrhunske kot tudi rekreativne športnike, ne glede na starost in zdravstveno stanje; za zdaj le samoplačnike, v prihodnosti pa upajo na javna sredstva, je na predstavitvi centra pojasnila kardiologinja Katja Ažman Juvan.


Center še nima opredeljenega programa, ki bi ga plačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), si pa obetajo, da bodo ravno zato, ker je potreba po tem, tak program lahko dobili, je danes pojasnil strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras. Za zdaj bodo sprejemali samoplačnike, računajo tudi na pogodbe s športnimi organizacijami ali zavarovalnicami.

 

Nekdanji vrhunski športnik Iztok Čop je na predstavitvi centra opozoril, da je ambulant za medicino športa - glede na število kategoriziranih športnikov - premalo, da bi lahko vsi športniki redno opravljali zdravniške preglede. Po njegovem mnenju bi bilo treba dodatno izobraziti tudi osebne zdravnike, tako zdravnike družinske medicine kot šolske zdravnike in pediatre, kakšne so obremenitve vrhunskega športnika, da bodo pri svojih pacientih športnikih znali prepoznavati določena zdravstvena stanja.

 

Ažman Juvanova je ob tem izpostavila, da bi po zakonu zavarovalnica morala v celoti kriti zdravstvene preglede kategoriziranih športnikov. A je pri nas podeljena koncesija le za eno ambulanto in pol športne medicine, kar lahko pokrije 1.800 oseb, kategoriziranih športnikov pa je pri nas 6.000.

 

V UKC Ljubljana računajo, da bi zdravniki športne medicine, ki opravljajo preventivne preglede športnikov, k njim pošiljali športnike z nekimi srčno žilnimi težavami, je pojasnila Ažman Jugova. Za pregled pri njih se bo lahko odločil vsak rekreativni športnik. Prav slednji so po opozorilih Ažman Jugove najmanj pod nadzorom zdravnika, poleg tega se s športom običajno začnejo ukvarjati v odrasli dobi, ko njihovo telo ni več v polni zmogljivosti. Športniki imajo v primerjavi z ostalo populacijo nekatere posebnosti, njihovo telo se je po besedah Ažman Juvanove na intenzivno telesno vadbo prilagodilo in vsak zdravnik tega ne prepozna.

 

Osnova za pravilno obravnavo športnikov je poznavanje vseh teh prilagoditev telesa, obsega, v katerih se lahko pojavijo, pa tudi poznavanje bolezni, ki med telesno vadbo lahko pripeljejo do srčno žilnih zapletov, je prepričana Ažman Juvanova. Ker so redke, je najbolje, da jih obravnavajo ustrezno usposobljeni strokovnjaki, ki delujejo v specializiranem centru, ki obravnava tudi ustrezno število športnikov, da imajo zdravniki dovolj izkušenj, je pojasnila.

V centru, ki bo za zdaj delal dvakrat tedensko, bodo delovali kardiologi, internisti, usmerjeni v kardiologijo, pediatrični kardiologi, radiologi in genetiki v dobri povezavi s specialisti medicine dela, prometa in športa, pediatri, specialisti šolske in družinske medicine, je še dejala Ažman Juvanova.