Novice

V začetku septembra nov razpis za štipendije

31. julij 2013 Ostale zadeve Še dober mesec, natanko 4. septembra 2013 bo izšel nov razpis za štipendije za študijsko leto 2013/2014, ki bo namenjen uspešnim športnicam/športnikom in učencem, oz. študentom.

FŠO, MIZKŠ in OKS bodo, kljub težkim časom, še naprej vztrajali pri projektu športnih štipendij in še naprej podpirati mlade športnike na njihovi športni in šolski poti. Projekt je sicer nastal že leta 1999, s ciljem podpreti predvsem mlade športnike, ki dosegajo visoke mednarodne športne rezultate in se hkrati uspešno šolajo.

 

Športni rezultati oz. kriteriji za pridobitev štipendije so izjemno zahtevni in športniki morajo poseči po najvišjih uvrstitvah na tekmovanjih najvišjega ranga. Biti uspešen na športnem področju in hkrati obiskovati šolo in biti tudi uspešen ni enostavno in predstavlja veliko obremenitev za mlade športnike. S projektom štipendiranja želimo predvsem dodatno motivirati športnike.

 

Lani se je spremenil Pravilnik o športnih štipendijah, ki prinaša kar nekaj pozitivnih sprememb. Za športno štipendijo lahko tako zaprosijo tudi športniki ki nastopajo v neolimpijskih športnih panogah in športniki invalidi, s statusom športnika svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda kategorizacije. Šolski uspeh je še vedno pomemben in eden od vhodnih kriterije za pridobitev ali podaljšanje športne štipendije.

 

Podatki zadnjih let kažejo na to, da gre pri štipendistih predvsem za mlade športnike, stare od 16 do 20 let, to pa so tudi leta športnega dozorevanja in priprav na vrhunske športne rezultate. Da ne moremo govoriti o naključno izbranih športnikih iz vrst štipendistov govori podatek, da gre za športnike, udeležence olimpijskih iger in svetovnih ter evropskih članskih prvenstev, na katerih več kot uspešno zastopajo Slovenijo.

 

Uradni razpis za štipendije za študijsko leto 2014 bo objavljen 4. septembra 2013.