Novice

Več kot 1.000 otrok ustvarjalo slovenske olimpijske plakate Rio 2016

18. februar 2016 O OKS-ZŠZ Olimpijski komite Slovenije je skupaj z velikim sponzorjem olimpijske reprezentance Slovenije, Europlakatom, izvedel natečaj »Slovenski olimpijski plakat Rio 2016«, pripravljen za vse slovenske vrtce, osnovne šole in srednje šole.

Za sodelovanje se je odločilo 127 izobraževalnih ustanov in več kot 1.000 otrok je ustvarilo 537 slovenskih olimpijskih plakatov z brazilsko tematiko. 15 najboljših del se bo v treh različnih kategorijah potegovalo za naslov najboljšega slovenskega olimpijskega plakata Rio 2016 v svoji kategoriji.

Olimpijske igre Rio 2016 se nezadržno približujejo in prav je, da se na največji športni dogodek pripravljajo tudi navijači, ne zgolj športniki. Otroci so velikokrat najbolj pristni in strastni navijači, zato je Olimpijski komite Slovenije skupaj z Europlakatom, velikim sponzorjem olimpijske reprezentance Slovenije, za vse mlade nadobudne navijače v vrtcih, osnovnih šolah in srednjih šolah pripravil poseben natečaj »Slovenski olimpijski plakat Rio 2016«. Z natečajem promoviramo olimpijsko gibanje in poletne olimpijske igre Rio 2016, projekt pa ima tudi simbolno vrednost – olimpijski plakat sodi namreč med najbolj prepoznavne olimpijske simbole in je bil izdelan za vse olimpijske igre moderne dobe vse od leta 1896 naprej. S sodelovanjem v natečaju so imeli priložnost tako pomemben olimpijski izdelek letos ustvariti tudi slovenski otroci kot podpora slovenskim športnikom.

Najboljše plakate smo iskali v treh kategorijah – vrtci, osnovne šole in srednje šole. Za sodelovanje se je odločilo 127 izobraževalnih ustanov in več kot 1.000 otrok je že v zimskem času razmišljalo o igrah v Braziliji in pripravilo 537 plakatov. Uporabljene so bile različne likovne in oblikovalske tehnike, prikazane različne zgodbe, razumevanje olimpijskih iger so pokazali otroci, stari od 3 do 17 let, a vsem je bilo skupno to, da so pustili ustvarjalnosti prosto pot, in da so prav vsi prek plakatov izražali pozitivnost.

Izmed vseh prispelih del je tričlanska komisija izbrala v vsaki kategoriji pet najboljših del, katerih avtorji se bodo v glasovanju od 18. februarja do 13. marca 2016 potegovali za naslov najboljšega slovenskega olimpijskega plakata Rio 2016 v svoji kategoriji. Vsak poslan plakat je imel svojo zgodbo, vsak je imel svojo posebnost in veliko bi jih lahko postalo najboljših, a pri izboru je komisija upoštevala predvsem vsebinsko primernost, sporočilnost plakata in primernost dela, da postane slovenski olimpijski plakat, primeren tudi za objavo na zunanjih oglasnih površinah.

Glasovanje bo potekalo na facebook strani Europlakata od 18.2. do 13.3.2016 in v vsaki kategoriji bo zmagal tisti plakat, ki bo prejel največ všečkov. Plakate vseh petnajstih finalistov bo Europlakat objavil tudi na zunanjih oglasnih površinah v lokalnem okolju, kjer je plakat nastal.

 

Finalisti po kategorijah

1. kategorija: VRTCI
LARA SABOTIN (rdeča skupina)
6 let
Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona
Mentorica: Danica Štrucelj

MODRA IGRALNICA
Osnovna šola Krmelj – vrtec pri OŠ Krmelj
Mentorica: Urška Kugonič

IRENEJ ROŠKAR
5 let
Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona
Mentorica: Danica Štrucelj

ENOTA NOVA CERKEV
3-6 let
Vrtec Mavrica Vojnik
Mentorica: Damjana Horvat

ANA FOTORIĆ, VITA ROSSO, IRNAD PORČIĆ, MAI NIKOLIČ, LEON GOMBAČ
Skupina Medvedki
4-5 let
SCUOLA DELL'INFANZIA LA COCCINELLA PIRANO - VRTEC LA COCCINELLA PIRAN
Mentorica: Karin Matijašić

2. kategorija: OSNOVNE ŠOLE
TADEJ HABJAN, MIHA KRAJNIK in ŽAN POTOČNIK
13 let
Osnovna šola Poljane
Mentorica: Mihaela Žakelj Ogrin

ANA HAFNER
13 let
Osnovna šola Poljane
Mentorica: Mihaela Žakelj Ogrin

ALJOŠA KAVČIČ
13 let
Osnovna šola  Sv. Jurij ob Ščavnici
Mentorica: Mira Petek

NINA PURGAR
12 let
Osnovna šola Železniki
Mentorica: Polona Kovač

ANŽE ZORMAN, BORUT ZAMERNIK in ERIK JAN JAREC
7. NIS
CIRIUS KAMNIK (center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik)
Mentorica: Lota Kahne

3. kategorija: SREDNJE ŠOLE
NATAŠA HUDEJ
I. Gimnazija v Celju

MIHA VIDAKOVIČ
4MB
Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica

TADEJA SLADIČ
3. a
Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana
Mentor: Samo Lapajne

LARA GORENC
3. a
Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana
Mentor: Samo Lapajne

ŽAN KOLMAN
3. RA
Šolski center Kranj
Mentor: Miran Kozmus