Novice

Večina nacionalnih komitejev za evropske igre

08. maj 2011 Vrhunski Šport V Portorožu se je končal 32. seminar evropskih olimpijskih komitejev, na katerem so govorili tudi o evropskih igrah.

Vodja posebne študijske skupine evropskih olimpijskih komitejev Zlatko Mateša je izjavil, da kar 87 odstotkov nacionalnih olimpijskih komitejev podpira ustanovitev evropskih iger.

 

"Igre bi potekale na vsaka štiri leta, leto dni pred poletnimi olimpijskimi igrami. Na njih bi tekmovali športniki v 12 do 15 športih, od tega najmanj treh neolimpijskih. To ne bi bila pomanjšana verzija OI, ampak samostojno tekmovanje s svojo identiteto kot pomoč nadaljnjemu razvoju športa na stari celini. Evropa je edina celina brez celinskih iger. Druge jih imajo že desetletja. Nekatere igre so se izjemno razvile, posebej azijske, ki so po številu športnic in športnikov ter športov, tako olimpijskih kot neolimpijskih, večje od OI. Naša strategija je, da razvijemo nov večšportni proizvod in da izpostavimo tiste športnice in športnike ter panoge, ki so pri nas tradicionalno močne. To ni nov projekt. Že pred dobrim desetletjem, ko je bil na čelu Eoca Jacques Rogge, sedaj predsednik Moka, je nastala pobuda. Tedaj je bilo zaradi različnih razlogov še prezgodaj z uresničitev, sedaj pa smo k temu ponovno zelo resno pristopili," je v Portorožu na srečanju EOC-a dejal Mateša, tudi predsednik hrvaškega olimpijskega komiteja.

 

Raziskave o možnostih za izvedbo takšnega tekmovanja se bodo končale poleti ali zgodaj jeseni. "To je dolgotrajen proces in hitenje ni potrebno. Dobro je treba preučiti številne vidike - tako ekonomske, organizacijske in športne. Mnoga evropska mesta stalno kandidirajo za olimpijske igre, ko pa smo naredili študijo, smo ugotovili, da imamo že sedaj okrog 40 evropskih mest z ustrezno infrastrukturo, ki lahko pripravijo tovrstne igre brez težav. Tako bi bile lahko te igre veliko bolj poceni, kot so sedaj OI," je menil Mateša.

 

"Nihče ni bil proti izvedbi iger. Pred več kot pol leta smo naredili anketo v okviru evropskih olimpijskih komitejev in 87 odstotkov jih je idejo podprlo. Zato smo nadaljevali z delom. Med svetovnimi svetovalnimi firmami smo izbrali podjetje Deloitte & Touche, ki izdeluje študijo. Ko bodo končali, se bomo ponovno posvetovali z vsemi evropskimi komiteji. Sedaj potekajo pogovori z evropskimi in nekaterimi mednarodnimi panožnimi zvezami. V Sočiju pa bomo na generalni skupščini konec novembra verjetno že sprejeli odločitev," je napovedal Mateša.