Novice

Volilna skupščina OKS bo 16. decembra

16. september 2014 O OKS-ZŠZ Na seji izvršnega odbora (IO) Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so razpisali volilno skupščino OKS, ki bo 16. decembra.

Uvodoma so atletinja Tina Šutej, gorska kolesarka Blaža Klemenčič, triatlonka Mateja Šimic in telovadec Sašo Bertoncelj podpisali štipendijske pogodbe olimpijske solidarnosti Rio 2016. Štipendije bo poleg podpisnikov, prejemalo še 11 slovenskih športnikov.


Z minuto molka so se spomnili tudi na preminulega Bojana Žmavca, člana IO OKS in predsednika Kajakaške zveze Slovenije.

 

Pohvalili so nastop slovenske reprezentance na mladinskih olimpijskih igrah v kitajskem Nandžingu. V domovino se je vrnila z rekordno bero odličij. Osvojila je osem kolajn, dve zlati, dve srebrni in štiri bronaste, kar je enkrat več kot pred štirimi leti v Singapurju. Zlato so si okrog vratu nadeli rokometaši ter kajakaš Anže Urankar, srebrna sta bila košarkarja Ela Mičunović (v metanju trojk) in Žiga Lah (v zabijanju), z bronom pa se v domovino vračajo plavalka Nastja Govejšek, atletinja Leda Krošelj in judoistka Maruša Štangar, ki je bila tretja na posamični in ekipni tekmi.

 

Sprejet je bil pravilnik za izvedbo volitev predstavnikov lokalnih športnih zvez, sponzorjev, aktivnih športnikov ter športnih zvez in združenj za člane skupščine OKS. Poziv za posredovanje članov skupščine in kandidatov za predsednika, dva podpredsednika, člane izvršnega odbora in druge organe OKS bodo posredovali 13. oktobra, če ne bo dovolj kandidatov za kakšen organ, pa bodo nov poziv poslali 14. novembra; 25. novembra bodo obvestili, kdo bo kandidiral za predsednika in druge organe OKS.

 

Od leta 2011 so v 210 programih usposabljanja strokovnih delavcev v športu sodelovali predstavniki 67 panog, seminarji, ki jih je izvajalo 51 partnerjev, pa so bili brezplačni. Sofinancira jih Evropska unija iz evropskega socialnega sklada.

 

Del denarja, ki je iz koncesijskih dajatev od iger na srečo prišel v Fundacijo za šport in Fundacijo za financiranje humanitarnih in invalidskih organizacij, pa se po uveljavitvi zakona o obdavčitvi srečk sedaj odteka v integralni proračun. Po besedah dr. Janeza Kocijančiča, predsednika OKS, ima to dvojno negativni učinek. Poleg tega, da zaradi davka manj denarja dobita omenjeni fundaciji, se je del igralcev usmeril k tujim ponudnikom, ki pa v naši državi ne plačujejo niti davka niti koncesijskih dajatev. Zato bodo skušali doseči, da bi nova vlada umaknila obdavčitev srečk.

 

Evropska unija bo po besedah nekdanje alpske smučarke Petre Robnik (Slovenska olimpijska akademija) vlagala sredstva tudi v projekt dvojnih karier športnikov. Ugotovili so namreč, da je vse več športnikov primoranih v izbiro med vrhunsko kariero in izobraževanjem. Sredstva, ki so bila doslej za ta namen na voljo za Slovenijo, so bila namenjena za zagon sistema tutorstva mladim športnikov, ne le za izvajanje rednega izobraževanja, ampak tudi za dodatno usposabljanje, ter pripravo seminarja. Skušali bodo vključiti tudi fakultete, saj je zelo pomemben prehod športnikov iz srednješolskega izobraževanja na univerzitetno. Obenem bodo uskladili tudi prizadevanja države in komisije športnikov v celovit sistem dvojnih karier.

Potrdili so spremenjen pravilnik komisije športnikov; poslej imajo volilno pravico športniki, ki so tekmovali na zadnjih dveh poletnih ali zimskih olimpijskih igrah in ne več le tisti, ki so bili olimpijci na zadnjih OI.

 

V razširjeno skupino, ki pripravlja zakon o športu, bili imenovani Bogdan Gabrovec, Rafko Križman, Branko Žnidarič, dr. Tone Jagodic, Blaž Perko, Gorazd Cvelbar, Aleš Šolar, Brigita Langerholc Žager, Rožle Prezelj, Miran Kos, Hasan Ibrić, Vida Mihelčič in Bojana Okorn Počivavšek. V skupino, ki jo je imenoval minister, pristojen za šport, sta že dva člana IO OKS, Dušan Prezelj in mag. Janez Sodržnik. Skupino za pripravo vodi Drago Repenšek, zakon pa naj bi bil pripravljen za obravnavo v državnem zboru do konca leta.

 

OKS je prejel 20.000 dolarjev namenskih sredstev za priprave na sredozemske igre v športih na plaži prihodnje leto; zveze, ki imajo uveljavljene tekmovalne sisteme za ta tekmovanja (odbojkarska, triatlonska, potapljaška in plavalna), so pozvali, da se za to prijavijo.