Novice

Vtičeva 6., Tim Kevin Ravnjak 8. na olimpijskih igrah

11. februar 2014 Soči 2014 Na olimpijski premieri ženskih smučarskih skokov je Vtičeva skočila do 6. mesta, Ravnjak pa je navdušil v snežnemu kanalu.

Kralju se krstni olimpijski nastop ni najbolje izšel in je osvojil končno 29. mesto. Sedemnajstletni Ravnjak je že v kvalifikacijah nastopil dobro, z oceno 76,50 točke je osvojil peto mesto v svoji skupini ter si zagotovil mesto v polfinalu. V njem je bil šesti in se prebil v finale najboljše dvanajsterice. V finalu se je po snežnem žlebu spustil prvi, za prvi nastop pa prejel oceno 72,25 točke. V drugem je pri izvajanju trika v zgornjem delu padel.

"Uspelo je. Poklopilo se je vse, kar sem želel narediti. Razmere so bile še težje, kot v kvalifikacijah. Res sem vesel, sploh ne morem govoriti," je navdušeno razlagal mladi Ravnjak in dodal: "Že da sem prišel v finale je neverjetno. Sploh ne morem verjeti!"

"Ne vem, če sem kaj bolje naredil kot v kvalifikacijah. Polfinalna vožnja je bila bolj čista, brez malih napakic. Mislim, da so me dobro nagradili tudi sodniki. Cilj je ne samo izpolnjen, ampak še nadgrajen. Pričakoval sem uvrstitev v polfinale. To je bil moj cilj, zastavil pa sem si sanjski cilj - finale," je povedal Velenjčan, nekdanji mladinski svetovni prvak iz Sierre Nevade. Sicer je Ravnjak na lanskem MSP v tej disciplini osvojil srebro, v Valmalencu 2011 pa je bil v snežnem parku prav tako drugi. Tik pod vrhom je končal tudi olimpijske igre mladih v Kuethaiju leta 2012.

"Definitivno sem na tako veliki tekmi dobil ogromno izkušenj. To je življenjska izkušnja, ne samo glede bordanja. Je dobra življenjska popotnica za naprej," je bil zadovoljen Ravnjak, ki ga v Sočiju spremljala tudi starša. "Naredil sem ju ponosne. Ko zaključim to dogodivščino, se pripravim na naslednje olimpijske igre," je zaključil Ravnjak, ki je nase opozoril na tekmi svetovnega pokala, ko je bil letos v Ruki sedmi. Kralju se krstni olimpijski nastop ni najbolje izšel in je osvojil končno 29. mesto.

 

"Po preračunavanju sem kolajno izgubila zaradi napake pri doskoku, žal, je, kar je, tega ne morem več spremeniti, razloga zanjo pa tudi ne poznam. Je pa res, da tudi druge tekmovalke niso bile tako prepričljive pri doskoku, pa jih sodniki niso tako kaznovali. Tako je v športu, enkrat dobiš, drugič izgubiš. Sem pa zadovoljna s svojimi skoki, bila sem konkurenčna najboljšim, tako da nisem razočarana, malo grenkega priokusa pa vendarle obstaja," je dejala Vtičeva, ki je bila šesta že po prvi seriji, v kateri je imela drugo daljavo. Po njej je še upala, da bi pridobila nekaj mest, toda ni ji uspelo.

 

Maja Vtič je osvojila 6. mesto na premierni tekmi smučarskih skakalk na olimpijskih igrah. "Drugi doskok je bil boljši, a bi bil lahko še boljši. Žal druge tekmovalke niso grešile in ostala sem tam, kjer sem bila in tam, kjer sem približno že vso sezono," je Vtičeva vseeno pokazala malo razočaranja, izrazila pa je tudi presenečenje, ker pred nastopom ni čutila nobene živčnosti: "Skakala sem sproščeno in brez treme, tega res nisem pričakovala. Vsekakor je bila to lepa izkušnja, ali bom olimpijske igre še kdaj doživela, pa zaenkrat ne morem reči, saj je do njih še precej časa."

 

Druge Slovenke so bile nekoliko slabše od pričakovanj, čeprav je tudi Katja Požun pokazala, da bi bila lahko tudi boljša od 11. mesta, po slabem prvem nastopu, po katerem je zasedala 17. mesto, je pokazal odličen drugi skok: "Sama se sprašujem, zakaj takega skoka nisem pokazala že v prvi seriji, če bi ga, bi bile stvari povsem drugačne. Ta skok je bil eden najboljših v sezoni, že iz mize sem čutila, da so šle smuči z mano. Nisem razočarana, grem zadovoljna od tukaj, saj sem s tem skokom presenetila samega sebe in pokazala, da zmorem. Bolj bi bila razočarana, če bi mi uspel prvi skok, drugi pa se ponesrečil."