Novice

Za evropske igre 2019 vendarle dva kandidata

11. junij 2015 Mednarodne zadeve Potem, ko je Nizozemska v sredo odpovedala izvedbo drugih evropskih iger v letu 2019, so danes v Evropskem olimpijskem komiteju potrdili, da imajo dva kandidata za izvedbo iger.

Predsednik EOC Patrick Hickey je na novinarski konferenci v Bakuju poudaril, da ni bojazni za drugo izvedbo. "Vem, da bodo igre tukaj zelo uspešne in zato me ne skrbi, da ne bi našli kandidata za igre 2019," pravi Hickey. Ta sicer ni imenoval mest, ki si želita igre, razkril pa je, da gre za kandidata, ki sta že kazala interes za izvedbo. "Najprej počakajmo, da se končajo te igre, potem se bomo pogovarjali s kandidati za naslednje igre," je dejal predsednik EOC.


Nizozemska je pred kratkim igre dobila, zaradi finančnih težav, sami so to poimenovali napetega položaja v proračunu, pa je država sofinanciranje dogodka odpovedala. Nizozemski olimpijski komite se je posledično umaknil iz projekta. Kdo bi lahko nasledil Nizozemce, na EOC skrivajo, a ve se, da so pred meseci interes za igre med drugim kazali škotski Glasgow, beloruski Minsk, Turčija s Carigradom in Mersinom, Rusija s Kazanom in Sočijem ter Poljska.


Hickey je odgovarjal tudi na vprašanja o položaju človekovih pravic v Amsterdamu in zadnjih zapletih z Amnestyjem Internationalom in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi, pri čemer prvim Azerbajdžan med igrami ne dovoli vstopa v državo, drugi pa jo bodo morali po igrah zapustiti. A Hickey zadev ni želel komentirati: "Amnesty International ni del iger in organizacije prireditve. To je politična organizacija."