Novice

Za konec slovensko-hrvaški sosedski obračun za četrtfinale

20. februar 2016 Lillehammer 2016 Predzadnji tekmovalni dan drugih zimskih mladinskih olimpijskih iger na Norveškem bo prinesel zadnja slovenska nastopa.

Slovenske nastope bosta zaokrožila alpska smučarja. Na startu paralelne tekme na izpadanje bosta Slovenijo zastopala Meta Hrovat in Anže Čufar, ki se bosta v prvem krogu pomerila s Hrvatoma Lano Zbašnik in Samuelom Kolego.


Na smučarskem poligonu v Hafjellu se bodo odvili zanimivi izločilni dvoboji mešanih ekip alpskih smučark in alpskih smučarjev v paralelnem slalomu.
Sobotni spored tekmovanja je sicer precej okleščen, zaradi napovedanega slabega vremena z vetrom in sneženjem se je večina tekem na prostem že odvila v petek. Skupno bo na startu osem parov osmine finala, torej 16 ekip: Norveška - Češka, Kanada - ZDA, Slovenija - Hrvaška, Italija - Rusija, Avstrija - Japonska, Francija - Finska, Nemčija - Švedska, Švica - Belgija. Te se bodo merile za osem mest v četrtfinalu, nato sledita še polfinalna dvoboja, najboljši ekipi se bosta pomerili v finalu, poraženki polfinala pa v malem finalu za tretje mesto.


Za mladimi slovenskimi olimpijci so izjemno uspešne zimske mladinske olimpijske igre. Mladi slovenski športniki so na tekmovanju športnikov, starih od 15 do 18 let, več kot dostojno zastopali našo državo. S petimi kolajnami, tremi od teh najžlahtnejšimi, je slovenska olimpijska odprava presegla pričakovanja.


Tit Štante je v nedeljo začel fantastično slovensko bero odličij z bronom v preizkušnji deskarjev na snegu v snežnem žlebu. Obilno slovensko olimpijsko žetev sta nato v torek nadaljevala obetavna skakalca Ema Klinec in Bor Pavlovčič s posamičnima zlatima kolajnama v smučarskih skokih. Nato je sledil slovensko obarvani četrtek z ekipnim skakalnim zlatom v režiji Klinčeve, Pavlovčiča in Vida Vrhovnika ter posamičnim bronom Mete Hrovat v slalomu alpskih smučark.


Spodbudnih je še osem uvrstitev med najboljših deset. Slovenci so bili četrti v nordijski kombinacijski skakalno-tekaški mešani ekipni disciplini, ki je doživela svojo premiero v Lillehammerju. Ekipa, v kateri so bili Ema Klinec, Vid Vrhovnik, Bor Pavlovčič, Anja Mandeljc in Luka Markun, je zgolj za desetinko sekunde zgrešila bron.


Hrovatova je bila četrta v veleslalomu alpskih smučark, Vrhovnik peti v posamični tekmi v nordijski kombinaciji, smučarska tekačica Anja Mandeljc je bila šesta v sprintu v prosti tehniki na pet kilometrski razdalji. Mandeljčeva in Vili Črv sta osvojila deveto mesto v posamičnih preizkušnjah v smučarskih tekih v sprintu v klasični tehniki. V preizkušnji deskark v snežnem žlebu je bila Kaja Verdnik deseta, Tit Štante pa je bil deseti v deskarskem snežnem parku.