Novice

Za mladimi slovenskimi tekmovalci že prvi pravi olimpijski nastopi

14. februar 2016 Lillehammer 2016 Dan po uradnem odprtju drugih zimskih mladinskih olimpijskih iger, športnikov starih od 15 do 18 let, so bile v Lillehammerju in Hafjellu že na sporedu prve resne tekmovalne preizkušnje za odličja.

Na tekmovališča so se podali tudi mladi slovenski tekmovalci, za katerimi so prve pomembne in navdihujoče olimpijske tekmovalne izkušnje.


Na startu kvalifikacij preizkušnje v tekaškem krosu v prosti tehniki na stadionu Birkebeineren v Lillehammerju so bili štirje Slovenci. Gre sicer za novo tekmovanje v smučarskem teku, ki je prav v Lillehammerju doživelo svojo premiero, na razdaljah, podobnih sprintu, a s tehnično zahtevnejšimi elementi, kot so skoki in zavoji.


Slovenci so se zelo dobro odrezali v kvalifikacijah. V tekmovanju na izločanje so se prav vsi uvrstili v polfinalne boje, v katerih so sicer tudi obstali, a z dobrimi občutki. Komaj 16-letni Vili Črv, član kluba Rateče-Planica, je bil v kvalifikacijah osmi, v svoji polfinalni skupini je nato zasedel četrto mesto od desetih, ki so se kvalificirali. V finale sta se iz njegove skupine uvrstila najhitrejša dva in še tretji kot srečni poraženec. Črv je nato s končnim 12. mestom poskrbel za najboljši slovenski izid prvega dneva iger. Sedemnajstletni Luka Markun je bil v kvalifikacijah 25., v svoji polfinalni skupini pa deseti, nazadnje pa je zasedel 26. mesto.

Pri mladinkah je 16-letna Anja Mandeljc v kvalifikacijah zasedla 18. mesto, v svoji polfinalni skupini pa je bila šesta. Osvojila je končno 17. mesto. Osemnajstletna Nina Klemenčič je bila v kvalifikacijah 24., v svoji polfinalni skupini pa osma, nazadnje pa je na olimpijskem krstu vpisala 24. mesto.


Prve preizkušnje so tudi za obetavnimi alpskimi smučarji, ki so se merili v edini hitri smučarski disciplini na sporedu zimskih mladinskih olimpijskih igrah, superveleslalomu. Nastopili so tudi štirje Slovenci. Sedemnajstletna Meta Hrovat, ki je imela na podlagi dobrih Fis točk najboljšo startno številko tri, je po dobrem in hitrem zgornjem delu naredila klasično napako, zašla iz idealne smeri, ter na svojem olimpijskem debiju ni vpisala uvrstitve.
Hrovatova veliko več pričakuje od slaloma in veleslaloma, v katerem je v zadnjih dveh mesecih že trikrat nastopila v svetovnem pokalu alpskih smučark. Šestnajstletna Živa Otoničar, ki je tekmo začela kot 40. tekmovalka na startu, je superveleslalom končala na 27. mestu, z zaostankom 6,25 sekunde.
Sedemnajstletni Nejc Naraločnik je superveleslalom končal na 22. mestu (+2,40), vrstnik Anže Čufar pa v spodnji polovici uvrščenih na 40. mestu z zaostankom 5,55 sekunde.