Novice

Zadnji dan OFEM-a še dve kolajni za Slovenijo

30. julij 2011 Vrhunski Šport Slovenski atlet Robert Renner je na 11. olimpijskem festivalu v Trabzonu v skoku s palico osvojil zlato odličje, plavalka Tjaša Pintar je dodala bron na 100 prsno.

Slovenski atlet Robert Renner je na 11. olimpijskem festivalu v Trabzonu v skoku s palico osvojil zlato odličje. V finalnem nastopu je skočil 5,31 m, ob tem pa postavil še državni rekord za starejše mladince in rekord OFEM.

 

Član AK Kladivar Celje je s svojimi tekmeci opravil brez večjih težav. Drugouvrščenega Nemca Torbena Laidiga je preskočil za kar 31 cm. Po tem, ko je postavil dva že omenjena rekorda je poizkusil še na 5,36 m, bil trikrat blizu novemu rekordu, vendar je ostal pri končnih 5,31 m. "Res sem vesel, da mi je to uspelo. To je bil letošnji cilj, to je bilo več kot sem pričakoval. Dosegal sem dobre višine in s tem zmagal. Zadovoljen sem. Rekord je bil cilj za letošnjo sezono," je bil po tekmi kratek Renner, ki je nekaj dni pred odhodom na OFEM v francoskem Lillu postal še mladinski svetovni prvak. "Boljše se ni moglo končati. Pričakovanja so bila velika in glede na rezultate, ki smo jih dosegli v Lillu, se je sedaj prvič znašel v vlogi favorita. To vlogo je upravičil, zdržal je pritisk, ki ni majhen za tako mlade športnike atlete. Postavil je državni rekord za starejše mladince in na nek način dosegel vse cilje v letošnji sezoni," je dogajanje pokomentiral trener zlatega skakalca Milan Kranjc, ki je bil lahko s prikazanimi skoki svojega varovanca več kot zadovoljen.

Na atletskih stezah sta se v zaključnih bojih za končno uvrstitev merila še dva slovenska atleta. Katja Zof je kopje vrgla 48,57 m in tekmovanje končala na petem mestu, David Kastrevc, prav tako metalec kopja, pa je s 61,69 m zasedel deseto mesto.

 

Zadnjič na letošnjih igrah so se v bazen podali slovenski plavalci in plavalke. Še tretjo medaljo na igrah v Turčiji je osvojila Tjaša Pintar, ki je na 100 m prsno osvojila bron. V dopoldanskih kvalifikacijah je plavala 1:13,17, v finalu pa 1:12,23 in po bronu v štafeti 4x100 m prosto in srebru na 200 m mešano osvojila novo medaljo bronastega leska. "Pred igrami sem upala na čimboljše uvrstitve in osebne rekorde, treh medalj pa nisem pričakovala. Z današnjim nastopom sem še posebej zadovoljna, kajti izboljšala sem kadetski rekord," je po tekmi dejala dobitnica treh medalj.

 

Poleg Pintarjeve so plavali še nekateri drugi plavalci. Ženska štafeta 4x100 m mešano v postavi Iza Senčar, Pintar, Nastja Govejšek in Kaja Sajovec je v dopoldanskem predtekmovanju plavala s časom 4:24,73, kar je zadostovalo za preboj v finale s sedmim časom, popoldan pa so svoj čas popravile in plavale 4:22,71 in osvojile končno šesto mesto. Miha Bernat se je meril na 400 m mešano in se prebil v finale (4:45,27), nato pa je bil diskvalificiran in ostal brez uvrstitve. Aljaž Gorza je na 200 m prosto s 14. časom kvalifikacij (1:57,17) nastopil v finalu B, kjer pa je nato s 1:57,96 osvojil osmo mesto in končal kot 16. V bazenu pa je bil tudi Peter John Stevens, ki je nastopil na 100 m hrbtno, s časom 1:04,35 pa je osvojil 28. mesto.

 

Slovenske teniške igralke so se zadnji dan Ofem borile za bronasto medaljo. Nasproti sta jima stale tekmice iz Litve, ki sta bile boljše s 6:1 in 6:2, slovenska dvojica pa se je morala zadovoljiti s četrtim mestom. Slovenska odbojkarska reprezentanca je tekmo za peto mesto igrala proti Belgiji in zmagala s 3:2 (21, -20, 25, -23, 8). Kljub končnemu petemu mestu pa je slovenska ekipa s končno uvrstitvijo zadovoljna.

 

Edini judoist, ki je na tatamije stopil zadnji dan prvenstva, je bil Andraž Špiler (nad 90 kg), že v prvem boju pa ga je ugnal Azerbajdžanec Zaur Huseynli. Nato se je meril še v repasažu, vendar tudi tu ostal brez zmage, premagal ga je Nemec Frederic Fitzlaff.

 

1. olimpijski festival evropske mladine v turškem Trabzonu je končan; čez dve leti se bodo mladi športniki in športnice srečali v nizozemskem Utrechtu. Slovenska delegacija, ki je na OFEM-u nastopila desetič zapored, je osvojila devet medalj, po tri zlate, srebrne in bronaste. Tri medalje je zbrala plavalka Tjaša Pintar. Slovenska delegacija, ki se je udeležila iger, se v domovino vrača zadovoljna.