Novice

Zahteve za ostrejše kazni za dopinške grešnike

12. april 2012 London 2012 Pred letošnjimi poletnimi olimpijskimi igrami v Londonu so se znova pojavile tudi zahteve za poostritev kaznovalne politike proti dopinškim grešnikom.

Britanski olimpijski komite je Svetovno protidopinško organizacijo pozval za dosledno uveljavitev štiriletne prepovedi tekmovanj za vse dopinške goljufe.

V Londonu menijo, da bi le uveljavitev in dosledno izvajanje ostrejše kaznovalne politike prispevala k zmanjšanju števila goljufov, ki si v vrhunskem športu pomagajo s prepovedanimi snovmi.

Že trenutna pravila namreč dopuščajo izrek štiriletne prepovedi tekmovanj, vendar pa se v praksi zveze praviloma odločajo za standardno milejšo kazen, ki dopinškim prekrškarjem za največ dve leti prepoveduje udeležbo na tekmovanjih. Britanci zato želijo na novo revidirati protidopinška pravila in bodo Wadi predlagali, naj dosledno uveljavi štiriletno prepoved tekmovanj za vse tiste, ki so jih ujeli pri uporabi prepovedanih poživil.

"Športniki po vsem svetu pozivajo k ostrejšim kaznim proti vsem goljufom. Wada bi morala prisluhniti vsem tem pozivom ter se ustrezno odzvati," so  zapisali v krovni britanski olimpijski organizaciji.