Novice

Žakljeva ima iz Ria že ogromno informacij, zdaj jo čaka le še delo

04. januar 2016 Rio 2016 Med številnimi športniki, ki so v letu 2015 preizkusili olimpijsko prizorišče v Rio de Janeiru, je bila tudi gorska kolesarka Tanja Žakelj.

Na testni dirki sredi oktobra je rezultat pustila v ozadju, saj ji je bilo bolj pomembno, da je zbrala čim več informacij, ki ji bodo koristile za njen drugi nastop na največjem športnem dogodku na svetu.


"Bili smo v Riu, bili smo na testnem dogodku z razlogom, da zberemo čim več informacij. Bistveno je bilo, da prevozim čim več krogov, v tem sem uspela. Progo imam posneto in poslikano. Vem, kakšne ovire so trenutno na njej, kakšna je podlaga. Razmere se spreminjajo in se bodo. Ko smo bili tam, je bilo zelo vroče. Upam, da bo v času OI malo hladneje oziroma bodo temperature znosne. Poizkušala se bom prilagoditi, osvojiti elemente, ki so na progi, predvsem je veliko skalnatih odsekov, tako kot v Londonu. Proga je hitra, ker je umetna. Nekaj podobnosti je z londonsko," je strnila vtise iz olimpijske proge v Riu Žakljeva, ki je bila na zadnjih igrah v Londonu deseta, s tem pa najboljša Slovenka.


Za razliko od številnih drugih športnikov, ki olimpijsko sezono podredijo nastopom na igrah, bo Ledinka dirko v Riu vzela kot eno od številnih v letu 2016. Njeni cilji niso osredotočeni le na OI, temveč na celotno sezono, torej tudi evropsko prvenstvo in svetovne pokale, pa tudi druge mednarodne preizkušnje.
"Ne bom izključno gledala na sezono kot le na olimpijske igre. Vem, da moram napredovati tudi v drugih elementih, predvsem v tehničnih. Temu bom posvetila več pozornosti kot prejšnja leta. Poleg tega sem v zadnjih mesecih dobila veliko drugih informacij, nazadnje na Bledu glede logistike, organizacije. Informacij je zelo veliko. K sreči pa nisem sama, imam dobro ekipo, tudi na Olimpijskem komiteju Slovenije imajo dober program. Verjamem, da bomo vse skupaj dobro izpeljali," verjame 27-letnica.


Žakljeva oktobrske dni v Riu ni izkoristila le za dirko ter zbiranje informacij, temveč tudi za ogled mesta in kakšne od znamenitosti. S kanadsko reprezentanco si je med drugim ogledala znameniti Jezusov kip.
"Malo smo si ogledali mesto, vseeno pa smo bili tam kratek čas in po sreči, ko sem se pridružila kanadski reprezentanci, smo si ogledali kip Jezusa in razgled na Rio. Dan po dirki smo se sprehodili po delu mesta, kjer smo bivali. Rio je vse več kot to, kar smo videli. Kakšnih nasvetov za obiskovalce in navijače nimam, saj vem, da je Rio daleč, da bodo cene v času iger še višje. To ni prijetno za tiste, ki si dogodek želijo ogledati v živo. Verjamem pa, da bo nepozabno za nas športnike, kot tudi tiste, ki načrtujejo pot v Rio," je zaključila Žakljeva, ki sodi v širši krog favoritinj za olimpijsko odličje.