Novice

Zamejske športnike tarejo finance

15. november 2010 Ostale zadeve Predstavniki slovenskih športnikov v zamejstvu, v Avstriji, Italiji in na Madžarskem, so se predstavili na tradicionalnem srečanju v Ljubljani.

Predstavniki slovenskih športnikov v zamejstvu, v Avstriji, Italiji in na Madžarskem, so danes na tradicionalnem srečanju v Ljubljani predstavili dogajanje v minulem letu in razkrili načrte za prihodnost. Združenje slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) prav te dni praznuje 40. obletnico obstoja, slovesnost bo drevi v Bazovici.

Predstavniki slovenskih športnikov v zamejstvu so obširno predstavili minulo leto in potarnali, da jih tako kot ves svetovni šport pestijo finančne težave. Proračuni vseh zvez oziroma združenj so se drastično zmanjšali, člani Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) pod vodstvom predsednika Jureta Kufersina so bili prikrajšani za več kot dva milijona evrov, saj jim je matična Italija sredstva s petih milijonov zmanjšala na 2,8 milijona.

"Še vedno imamo premalo sredstev, že tako skromen proračun pa so nam še dodatno omejili. Posledica tega bo, da bo žal vse več projektov neizvedenih in bodo končali v predalu. Vendar se ne predajamo, kljub temu, da smo bili letos malo skromnejši v rezultatskem smislu, pa smo še vedno lahko ponosni kar na nekaj naših športnikov," je povedal Kufersin in dejal, da letos prvič po dolgih letih niso izdali zbornika, kljub temu pa niso ostali brez publikacij, saj je izšla knjiga 107 naših azzurrov. Gre za delo izpod peresa Branka Lakoviča, opisuje pa zamejske Slovence iz Italije, ki so bili ali pa so še člani italijanske izbrane vrste. Pri ZSŠDI letos med drugim računajo še na en naslov svetovne prvakinje, Tanja Romano naj bi na bližnjem svetovnem prvenstvu znova posegla v sam vrh.

S podobnimi težavami, finančnimi seveda, se srečujejo tudi koroški Slovenci, vendar pa predsednik Slovenske športne zveze (SŠZ) Marijan Velik ne meče puške v koruzo: "Sam se tolažim s tem, da nam avstrijska vlada sredstev ne omejuje, saj so ta že tako skromna, da praktično nimajo več kje vzeti. Kljub temu bomo kmalu dočakali dograditev nove športne dvorane v Celovcu, še naprej pa nas z dosežki razvajajo naši športniki." Koroški Slovenci so sicer izredno ponosni na nogometni klub SAK in mlado nadarjeno biatlonko Dunjo Zdovc iz kraja Sele - Zell. Nogometni klub SAK pod svojim okriljem združuje kar 15 ekip, med drugim tudi eno žensko, zadnjih nekaj let pa se ponaša tudi z lastnim stadionom.

Predstavniki Zveze Slovencev na Madžarskem (ZSM) so se zaradi zadržanosti opravičili, njihov položaj pa je na kratko povzel Kufersin. Podobno kot že omenjeni zamejci v Italiji in Avstriji, tudi Porabje pesti finančna kriza in s tem krčenje sredstev, vendar pa se tudi pri ZSM z veliko zanesenostjo lotevajo novih projektov.